αρχή
αρχική
οδηγός χρήσης
εκτύπωση
Η βυζαντινή πόλη - το παράδειγμα του Μυστρά    Η πνευματική ζωή  Άνθρωποι στην πόλη
Μυστράς, η πρωτεύουσα του δεσποτάτου του Μορέως
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Ο αγιώτατος μητροπολίτης Λακεδαιμονίας.
Εικόνα
37. Το κτιριακό συγκρότημα της Μητρόπολης, με το ναό του Αγίου Δημητρίου.
Στο Βυζάντιο, παράλληλα με την κοσμική εξουσία και τους ποικίλους εκπροσώπους της, έντονη επιρροή ασκεί και η Εκκλησία. Η εκκλησιαστική διοίκηση βασίζεται σε μια αυστηρή ιεραρχικά τάξη και εξαρτάται από την κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Η δομή της παραμένει σχεδόν ίδια μέχρι σήμερα, με μικρές μεταβολές.

Μετά την παραχώρησή του Μυστρά από τους Φράγκους στους Βυζαντινούς, το 1262, και την αποκατάσταση του μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, μεταφέρεται στην καστροπολιτεία η έδρα της Μητρόπολης που διατηρείται εκεί έως το 1834.

Εικόνα
38. Η εκκλησία βασίζει τη δύναμή της στο μεγάλο πλούτο που κατέχει, αλλά και σε προνόμια που κατά καιρούς της παραχωρούνται από τους αυτοκράτορες ή τους δεσπότες. Μεγάλη πηγή εσόδων για τη Μητρόπολη Λακεδαιμονίας είναι οι δωρεές των πιστών, καθώς και η τεράστια κτηματική περιουσία που κατέχει. Στους κίονες του ναού είναι χαραγμένες επιγραφές με κτηματολόγια και προνόμια που κατάφεραν να εξασφαλίσουν για τη Μητρόπολη ορισμένοι από τους πρώτους μητροπολίτες που εγκαταστάθηκαν στον Μυστρά.

Το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης της πόλης βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα που αναπτύσσεται γύρω από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός χτίστηκε το 13ο αιώνα και μετασκευάστηκε το α' μισό του 15ου αιώνα. Τα κτίρια που τον περιβάλλουν στεγάζουν την κατοικία του μητροπολίτη και διάφορες εκκλησιαστικές υπηρεσίες. Η σημερινή τους μορφή ανάγεται, ωστόσο, στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

< προηγούμενη σελίδα
Γλωσσάρι Χρονολόγιο Βιβλιογραφία
οδηγίες χρήσης | συντελεστές | για τον εκπαιδευτικό