Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Περιβάλλον και Πολιτισμός: Φωνές νερού μυριάδες» 2010

​Την άνοιξη του 2008 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινίασε μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας. Έτσι, η σημασία και οι συμβολισμοί που συνδέθηκαν με το δέντρο από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή αποτέλεσαν το θεματικό άξονα των εκδηλώσεων για τη διετία 2008 και 2009, με τίτλο «Το Δέντρο της Ζωής σε Τέσσερις Εποχές».
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ανέλαβε το συντονισμό εκδηλώσεων σε 117 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της ελληνικής επικράτειας κατά το τριήμερο 9, 10 και 11 Μαΐου 2008. Στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, 18.000 επισκέπτες, ευρύ κοινό και μαθητική κοινότητα, επιδόθηκαν σε μια αναζήτηση του Δέντρου, στις προθήκες των μουσείων, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κήπους και σε πλατείες. Συμμετείχαν σε δεντροφυτεύσεις και σε εκδρομές σε δάση, παρακολούθησαν μουσικές εκδηλώσεις, ταινίες, παραμύθια και θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και για ΑμεΑ ή ακόμα δράσεις μοναδικές και πρωτότυπες.
Η εκστρατεία υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 2, 3 και 4 Μαΐου 2009 με την ίδια θεματική. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 123 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα και 40.000 επισκέπτες.

Επιστέγασμα αυτής της πρωτότυπης και καινοτόμου δράσης είναι η έκδοση του ομώνυμου λευκώματος, το οποίο αποτελεί ένα συλλογικό συμπίλημα των θεματικών δράσεων των φορέων και της επικοινωνίας τους με το ευρύ κοινό. Ξεφυλλίζοντάς το ο αναγνώστης εμπνέεται όχι μόνο από τον πλούτο της ελληνικής φύσης αλλά και του ελληνικού πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Το επιστημονικό περιεχόμενο αλλά και το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της έκδοσης δικαιώνουν αυτήν την προσπάθεια και προσφέρουν το έρεισμα για περαιτέρω έμπνευση, δράση και συνέργεια για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έκδοση διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς, σε Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και σε αρμόδιους φορείς των Υπουργείων Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ηλεκτρονική μορφή της ελληνικής και αγγλικής έκδοσης είναι στη διάθεση του κοινού μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. (Σχετικά αρχεία: Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές)

Η θεματική του Δέντρου θεωρήθηκε ιδανική ενότητα για την πρώτη εφαρμογή της εκστρατείας καθώς στη μορφή του Δέντρου συμπυκνώνονται με τρόπο συμβολικό τα βασικά στοιχεία της φύσης. Με τη δύναμη του νερού το δέντρο αναπτύσσεται και καρποφορεί, η γη το στηρίζει και το θρέφει, στον αέρα αναπνέει και ορθώνεται ενώ η φωτιά μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τον κύκλο της ζωής του. Έτσι, η διετία 2010-2011 είναι αφιερωμένη στη θεματική του πρώτου από τα τέσσερα στοιχεία, του νερού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει για τρίτη συνεχή χρονιά μια πρόσκληση για μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων – εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση - με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από μια πολύπλευρη, αειφορική θεώρηση με παραδείγματα που θα αντληθούν από αρχαιολογικά σύνολα, μνημεία και μουσεία της χώρας αλλά και από δείγματα της σύγχρονης δημιουργίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εντάξει τις χρήσιμες ή βλαβερές πρακτικές του παρελθόντος στο σύγχρονο προβληματισμό αναφορικά με τη διαχείριση του νερού ως απειλούμενου αγαθού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχουν Υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη διάρκεια του εορτασμού, η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό και στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Μέχρι την έναρξη των εκδηλώσεων ο κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού θα επικαιροποιείται με καταλόγους των χώρων της επικράτειας και το είδος των εκδηλώσεων που θα προγραμματιστούν στη διάρκεια του τετραημέρου.

O λογότυπος «Περιβάλλον και Πολιτισμός»:
Δεσμοί αιώνων που συνδέουν το περιβάλλον με τον πολιτισμό αποτυπώνονται στο λογότυπο της εκστρατείας: ο μίσχος που μόλις έχει βλαστήσει, σύμβολο του θαλερού περιβάλλοντος, γίνεται κύμα της θάλασσας και ιωνικό κιονόκρανο δηλώνοντας την πολιτιστική και περιβαλλοντική αειφορία.

Ημερομηνία:

07/10/2010 - 10/10/2010

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Ετικέτες:

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2010
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις