Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Περιβάλλον και Πολιτισμός: Το Δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές» 2009

​Την άνοιξη του 2008 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινίασε μια εκστρατεία πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός. Ογδόντα οκτώ φορείς πολιτισμού είχαν τη δυνατότητα να αναδείξουν με ποικίλους τρόπους τις άρρηκτες σχέσεις που συνδέουν τον πολιτισμό με το περιβάλλον και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα που αφορούν στην προστασία τους.
Στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, 18.000 επισκέπτες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν σε 117 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Για τη διετία 2008 και 2009 θεματικός άξονας των εκδηλώσεων ορίστηκε Το Δέντρο της Ζωής σε Τέσσερις Εποχές, δηλαδή το δέντρο, η σημασία και η συμβολισμοί που συνδέθηκαν με αυτό από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Ευρύ κοινό και μαθητική κοινότητα επιδόθηκαν σε μια τριήμερη αναζήτηση του δέντρου, στις προθήκες των μουσείων, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κήπους και σε πλατείες. Και ανακάλυψαν δέντρα δουλεμένα σε πηλό, σε μέταλλο και σε μάρμαρο, ζωγραφισμένα σε τοίχους, σε καμβά, σε ξύλινες κασέλες ή κεντημένα σε σεντόνια νυφικά και μπάντες, αλλά και δέντρα φυσικά που συνδέονται με ιστορικές και μυθικές μορφές του τόπου μας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μια πρόσκληση για μια γιορτή Άνοιξης, ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων – εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το Σάββατο 2, την Κυριακή 3, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Μαΐου 2009 123 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία μια μνημεία της επικράτειας ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Την ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχουν Υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που συμμετέχουν στην εκστρατεία, στη διάρκεια του εορτασμού θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.
Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί μία κάθετη ενότητα δραστηριοτήτων της ελληνικής Πολιτείας αλλά διατρέχει όλες τις πολιτικές της με τη μορφή οριζόντιας δράσης. Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μας.

Ενημερωτικό έντυπο
Tο ενημερωτικό έντυπο της εκστρατείας, κοινό για όλους τους χώρους και τα μουσεία, θα διανέμεται στους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Το έντυπο περιέχει ένα απαντητικό δελτάριο. Αφού αποτυπώσουν στο χαρτί με λέξεις και εικόνες τις εντυπώσεις, τις απόψεις και τα συναισθήματα που ένιωσαν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις, οι απαντήσεις θα συγκεντρωθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, ανοίγεται ένας ακόμη δρόμος επικοινωνίας μεταξύ τριών πόλων: πολιτών, μουσείων και φύσης.
Αφίσα
Αφίσα της εκστρατείας με αναλυτικό κατάλογο ανά νομό των μουσείων και χώρων όπου θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις.
O λογότυπος της εκστρατείας
O λογότυπος εκφράζει τα μηνύματα της εκστρατείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Το φύλλο που μόλις έχει βλαστήσει αποτελεί σύμβολο του θαλερού περιβάλλοντος. Η γραμμή συνεχίζεται ως ένα κύμα της θάλασσας ή θυμίζει, με μια άλλη ματιά, ένα ιωνικό κιονόκρανο, για να συμβολίσει τους δεσμούς ουσίας που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται. Ακόμη, για να υπογραμμίσει τη διαχρονική αειφορία του πνεύματος αλλά και της ύλης.
Απώτερος στόχος είναι να γίνει συνείδηση όλων η ανάγκη της κοινής προστασίας τους.

Προς τους εκπαιδευτικούς
Από τις 2 έως και τις 5 Μαΐου 2009 123 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα υποδέχονται την Άνοιξη, εσάς και τους μαθητές σας και σας προτείνουν να ανακαλύψετε το «Δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές».
Με όχημα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αισθητική αγωγή καθοδηγήστε τους μαθητές σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης με στόχο να βρουν το «Δέντρο» όπου αυτό κρύβεται: στα εκθέματα των μουσείων, πάνω στα μνημεία αλλά και μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, στην τέχνη αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
Ο «μίτος» για την περιήγηση, ένα μικρό έντυπο με το στίγμα της εκστρατείας και κάποιες πληροφορίες για τα αντικείμενα ή τα μνημεία που επιλέχθηκαν, θα σας δοθεί στην είσοδο του χώρου.
Η συνέχεια δική σας. Με την καθοδήγηση σας οι μαθητές θα βρουν το δικό τους «Δέντρο», που θα τους δώσει την έμπνευση για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με λέξεις και εικόνες. Απαραίτητα εφόδια: χαρτιά, μολύβια, χρώματα και φαντασία.
Τα έργα που θα δημιουργήσουν οι μαθητές μπορείτε να τα αφήσετε επιτόπου στο χώρο ή να τα ταχυδρομήσετε στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠ.ΠΟ. στη διεύθυνση: Πρυτανείου 9, Πλάκα 105 56 Αθήνα.
Εφόσον έχετε τη δυνατότητα, θα σας παρακαλούσαμε να τα αποστείλετε σε ηλεκτρονική μορφή, απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση tepe.dmeep@culture.gr ή σε ψηφιακό δίσκο στην ταχυδρομική διεύθυνση του Τμήματος.
Τα έργα θα αναρτηθούν μετά το τέλος των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΠΟ.

Ημερομηνία:

02/05/2009 - 05/05/2009

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2009
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις