Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση φορητών εικόνων από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στη Στεμνίτσα ΠΕ Αρκαδίας
Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστή και ως Χρυσοπηγή, βρίσκεται δύο (2) χιλιόμετρα έξω από τον ιστορικό οικισμό της Στεμνίτσας Δ. Γορτυνίας και είναι κηρυγμένη ως προέχον βυζαντινό μνημείο. Το Καθολικό της Μονής είναι οικοδομημένο περί τον 15ο αιώνα στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο με μία ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Το εσωτερικό του καθολικού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες που ανάγονται στον 17ο αιώνα ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του 1805.
Σε πρόσφατη αυτοψία διαπιστώθηκε ότι έξι (6) από τις φορητές εικόνες που κοσμούν το τέμπλο του Καθολικού παρουσιάζουν εκτεταμένα προβλήματα αποκόλλησης της ζωγραφικής επιφάνειας. 
Οι εικόνες προέρχονται από το επιστύλιο του τέμπλου και ανάγονται στον 19ο αιώνα. Οι πέντε εξ αυτών απεικονίζουν σκηνές του Δωδεκαόρτου, ήτοι την Γέννηση του Χριστού, την Υπαπαντή, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, την Πεντηκοστή και την Ανάληψη, ενώ εκτός Δωδεκαόρτου απεικονίζεται η Ψηλάφηση του Θωμά, που εντάσσεται στον εικονογραφικό κύκλο των Εωθινών Ευαγγελίων.
Την συντήρηση των εικόνων πραγματοποίησε ο συντηρητής της Εφορείας Στ. Στεφανίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ελλείποντος Προϊσταμένου Τμήματος

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

24/08/2020 - 16/10/2020

Τόπος:

  • Τρίπολη, Αρκαδίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Συντηρητής της Εφορείας Στ. Στεφανίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ελλείποντος Προϊσταμένου Τμήματος

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Έτος:

2020
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις