Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ολοκλήρωση αρχαιολογικών εργασιών αποκάλυψης και ανάδειξης Βασιλικών Β και Δ στη Νικόπολη

​Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ ΕΦΑ Πρέβεζας και Περιφέρειας Ηπείρου είναι η διεξαγωγή όλων των απαραίτητων αρχαιολογικών εργασιών, που θα συμβάλουν στην ​ολοκλήρωση της αποκάλυψης​ των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών Β και Δ της Νικόπολης​ και στη συνέχεια στη πληρέστερη αποκατάσταση και ανάδειξή​ τους​.

programmatiki.jpg 


Βασιλική Β

Το έργο αποσκοπεί στη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στη Βασιλική Β, τον μητροπολιτικό ναό της πόλης,​ που είχαν σταματήσει από το 2002. Έκτοτε στη Βασιλική Β κατασκευάστηκαν στέγαστρα ​προστασίας και πραγματοποίηθηκαν συντηρήσεις επιχρισμάτων και ψηφιδωτών δαπέδων από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης.

​​​​2β.jpg

Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου πραγματοποιούνται καθαρισμοί, αποχωματώσεις καταχωμένων τμημάτων αλλά και ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό του τμήμα όπου υπάρχει οκταγωνικός, στη κάτοψη,​ χώρος που ταυτίζεται, προφανώς-​​ με βαπτιστήριο. 


Βασιλική Δ

Το έργο αποσκοπεί στη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στη Βασιλική Δ, τον μόναδικό κοιμητηριακό ναό της πόλης, που είχαν σταματήσει το 2005. Έκτοτε στη Βασιλική Δ κατασκευάστηκε στέγαστρο προστασίας και πραγματοποίηθηκαν συντηρήσεις επιχρισμάτων, καθώς​ και του μαρμαροθετήματος του δαπέδου του​​​​ ναού από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης.

1α.jpg

Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου πραγματοποιούνται καθαρισμοί, αποχωματώσεις καταχωμένων τμημάτων αλλά και ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο, ιδιαίτερα στο​ αίθριο της Βασιλικής το οποίο​ έχει παραμείνει άσκαφο και του οποίου η πλήρης αποκάλυψη προγραμματίζεται. 

Ημερομηνία:

19/08/2016 - 19/01/2020

Τόπος:

  • Νικόπολη, Πρέβεζας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Ευγενία Χαλκιά (Διεύθυνση ανασκαφής στη Βασιλική Δ)

Βαρβάρα Παπαδοπούλου (Διεύθυνση ανασκαφής στη Βασιλική Β)

Ευάγγελος Παυλίδης (Συντονισμός εργασιών)

2018

Φώτης Κατωγιάννης (εργατοτεχνίτης ΥΕ)

Άριστείδης Αναγνωστόπουλος (εργατοτεχνίτης ΥΕ)

Μαρία Νούσση (εθελόντρια αρχαιολόγος)

2019

Βέλκος Μιλτιάδης (εργατοτεχνίτης ΔΕ)

Σφονδύλης Δημήτριος (Εργατοτεχνίτης ΔΕ)

Βιβλιογραφία:

  • Β.Ν. Παπαδοπούλου, Η Βασιλική Β της Νικόπολης, 2015
  • Ευγενία Χαλκιά, Η Βασιλική Δ της Νικόπολης, 2015

Θέμα:

Ανασκαφές

Ετικέτες:

Έτος:

2016
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις