Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Στερέωση/αποκατάσταση και Συντήρηση Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων Αθηνών

Το έργο «Στερέωση/αποκατάσταση και Συντήρηση Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων Αθηνών» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο αφορά στη στερέωση - αποκατάσταση και συντήρηση του Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο των Αθηνών, δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος και έχει ως αντικείμενο τις αναγκαίες επεμβάσεις για την στερέωση του μνημείου, τη συντήρηση του γραπτού και γλυπτού διακόσμου και του λειτουργικού εξοπλισμού του (τέμπλο – άμβωνας). Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με επιγραφή, χρονολογείται το 1049.  Τυπολογικά, ακολουθεί παραλλαγή του μεταβατικού τύπου του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με μεταγενέστερη προσθήκη κωδωνοστασίου, στη νότια όψη. Οι τοιχογραφίες του μνημείου, έργα του Αθ. Κανδρή, χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αι. και είναι τυπικά δείγματα των νεοκλασσικιζόντων/ναζαρινών ρυθμών της εποχής, ενώ το μαρμάρινο τέμπλο και ο μαρμάρινος άμβωνας του ναού χρονολογούνται στα τέλη του 19ου με αρχές 20ου αιώνα. Πρόκειται για εμβληματικό μνημείο του 11ου αι., σημείο αναφοράς στη βυζαντινή αρχιτεκτονική και χαρακτηριστικό τοπόσημο του ιστορικού κέντρου  της πόλης των Αθηνών.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις για τη στερέωση του μνημείου και τη συντήρηση του τοιχογραφικού και γλυπτού διακόσμου του, μετά τις σοβαρές βλάβες που προκάλεσε ο χρόνος, οι σεισμικές δονήσεις, οι διάφορες επεμβάσεις και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα στερεωτικά και αναστηλωτικά θέματα του ναού, θα διασφαλιστεί το μνημείο και η συνέχεια της παρουσίας του, αναδεικνύοντας παράλληλα η σημασία του για την τέχνη, την ιστορία και τη ζωή της πόλης.​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

21/11/2018 -

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Αρχαιότητες, Αρχιτεκτονική

Ετικέτες:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις