Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

​Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Ιανουαρίου 2018 (ΦΕΚ. 7/Α/22.01.2018) έχει έδρα την Αθήνα και χωρική αρμοδιότητα το Δήμο Αθηναίων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αποτελεί Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπαγόμενη στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Ιανουαρίου 2018 (ΦΕΚ. 7/Α/22.01.2018) η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών έχει έδρα την Αθήνα και χωρική αρμοδιότητα το Δήμο Αθηναίων.
Στα όριά της εντάσσονται αρκετοί από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας-οι αρχαιολογικοί χώροι Ακρόπολης & Κλιτύων, Αρχαίας Αγοράς-Αρείου Πάγου, Δυτικών Λόφων (Μουσών-Πνύκας-Νυμφών), Ρωμαϊκής Αγοράς, Βιβλιοθήκης Αδριανού, Κεραμεικού, Λυκείου, Ολυμπιείου και Ακαδημίας Πλάτωνος, το Ηρώδειο, με πλήθος εκδηλώσεων, τους αρχαιολογικούς πεζοδρόμους (Δ. Αρεοπαγίτου, Απ. Παύλου, Ερμού) - καθώς και τρία αρχαιολογικά μουσεία - της Αρχαίας Αγοράς, του Κεραμεικού και το Μουσείο Π. και Α. Κανελλοπούλου. Στην αρμοδιότητά της υπάγονται ακόμη το ιδιαίτερο σημαντικό σύνολο των βυζαντινών μνημείων του κέντρου της Αθήνας (ενδεικτικά Άγιοι Θεόδωροι, Καπνικαρέα, Γοργοεπήκοος, Σώτηρα Κοττάκη κ.λπ.), καθώς και μεγάλη σειρά μεταβυζαντινών και νεώτερων εκκλησιαστικών μνημείων (ενδεικτικά Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, Αγ. Ειρήνη κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ ασκούν τις αρμοδιότητές τους κατά τόπο στα όρια των περιοχών τους, συνεργάζονται με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και τις λοιπές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκτελούν έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στα ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια ή Προγράμματα Δράσης όπως εγκρίνονται από τον Υπουργό, μετά από γνώμη των αρμοδίων Συμβουλίων. Επίσης προετοιμάζουν τους φακέλους για την εισαγωγή των θεμάτων στο οικείο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και συντάσσουν προτάσεις προς τις οικείες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την εισαγωγή θεμάτων στα κεντρικά γνωμοδοτικά όργανα, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στους Προϊσταμένους των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών αρμοδιότητας της ΓΔΑΠΚ εξειδικεύονται με βάση την σχετική ΥΑ (ΦΕΚ. 2049/Β/4.6.2019). ​

Προϊστάμενος:

Κουντούρη Έλενα
email προϊσταμένου: ekountouri@culture.gr

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 2-4, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 92 38 747​
Φαξ: +30 210 92 39 023​


E-mail: efaath@culture.gr

Πληροφορίες για τον πολίτη:

Επιπλέον πληροφορίες για τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας ΕΦΑΠΑ παρέχονται και στους ιστοτόπους:
theheartofancientathens.gr
efaathculture.gr

Ετικέτες:

​​​​​​​​​​​​​
Μνημεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας (επιλεγμένα)
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις