Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων | Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης - Memento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει

​Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Επιπλέον, στις 28-30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα για το 2018 ο ετήσιος τριήμερος εορτασμός Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για τη διετία 2017-2018 το θέμα του ονομάζεται «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θέτουν προβληματισμούς και ανοίγουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, συμμετέχει στον εορτασμό δίνοντας έμφαση στην έννοια και τις πολύτροπες μορφοποιήσεις της ατομικής και συλλογικής μνήμης.


«Memento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει»

Έκθεση σύγχρονης τέχνης, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Μανόλη Καρτεράκη, όπου συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου, Μιράντα Σκυλουράκη & Αλίκη Χιωτάκη. Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της πόλης ως ένα σύνολο αποτυπωμάτων προσωπικής και συλλογικής μνήμης από βιώματα των πολιτών της στον χρόνο, έχοντας ως άξονα αναφοράς το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Μανόλης Καρτεράκης: «Στον υπάρχοντα χώρο του Μουσείου-μνημείου, τα εύθραυστα υλικά κατάλοιπα της Αρχαιότητας συναντώνται στο παρόν με τις ζωντανές ματιές των πολιτών, μέσα από έναν υποβλητικό διάλογο με συνειρμούς και σύμβολα που απορρέουν από τις εικαστικές δημιουργίες τριών σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην πόλη των Χανίων, οι οποίες επίμονα – αν όχι επίπονα – προβληματίζονται στα έργα τους με τα (δια)προσωπικά σπαράγματα της βιωμένης μνήμης τους. Θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα σε πρώτο πρόσωπο, αναζητώντας ωστόσο εναγώνια μέσα σε αυτά την σχέση με τον Άλλο, οι τρεις εικαστικοί προσπαθούν να συγκρατήσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν τα ζητούμενά τους, εικονοποιώντας τα με υλικά και μέσα ευαίσθητα, όπως το σχέδιο, θερμά, γήινα αλλά και εύθρυπτα, όπως το χαρτί ή το χώμα, ή σχεδόν άυλα, όπως το βίντεο, αλλά και προσωπικά, όπως τα καθημερινά αντικείμενα που έχουν επιλέξει»

Ο εικαστικός διάλογος των σύγχρονων έργων με τον μνημειακό χώρο, αλλά και με τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου, εμπλουτίζεται με επιλεγμένα επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, καθώς και θησαυρίσματα από κείμενα των Αγ. Αυγουστίνου, Roland Barthes και Irvin Yalom, τα οποία συμπληρώνουν την ποιητική διαδρομή στην παλίμψηστη μνήμη της πόλης.


EX SILENTIO – ΜΝΗΜΗ

Τραγούδια από τη μεσαιωνική Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία
Μουσική από την Ανατολική Μεσόγειο
Έργα των Κρητικών Λεονταρίτη και De Laudis

Η «ΜNHMH» είναι ένα αφιέρωμα σε επώνυμους και ανώνυμους συνθέτες που έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους από το Μεσαίωνα μέχρι τον 17ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα είναι ο ομώνυμος τίτλος του δεύτερου δίσκου του συνόλου Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio. Στο παρόν αφιέρωμα στη μνήμη και τη διασπορά, ως μια αναζήτηση του Άλλου, αντιπαραβάλλονται ποικίλες γλώσσες, όργανα και εκτελεστικές πρακτικές και παραδόσεις από πολύ διαφορετικούς τόπους. Από την Ισπανία μέχρι την Πόλη και από τη Φλωρεντία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την ενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιωματικά χαρακτηριστικά. Η κάθε μία μεταφέρει τη δική της μοναδική μνήμη.

Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και μουσική διεύθυνση), Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι).Η μουσική εκδήλωση αποτελεί παράλληλη δράση της περιοδικής έκθεσης «Μemento (a)mori: ενθυμού & μη λησμόνει» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

28/09/2018 - 31/10/2018

Ώρα Έναρξης:

19:00

Τόπος:

  • Χανιά, Χανίων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

  • ​Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Χάληδων 28, Χανιά | 2821090334 | efacha@culture.gr). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
  • Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Εκδηλώσεις:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις