Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση τοιχογραφιών Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης
Ο Ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο χρήζον ειδικής προστασίας βρίσκεται επί της οδού Αιόλου 60 στην Αθήνα.
       Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης τρουλαίας βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος, νάρθηκα και υπερώα. Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1863, ενώ το 1888 και 1892 συμπληρώθηκε με την ανέγερση των δύο κωδωνοστασίων στη δυτική πλευρά. Στο εσωτερικό του κοσμείται με αγιογραφίες ( έργα των Β. Κώτα, Α. Πέτα και του Σπυρ. Χατζηγιαννόπουλου το 1879 1892),   διακοσμητικά θέματα και μαρμάρινα στοιχεία.      
   Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου  της ΔΑΒΜΜ, η ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ εκτέλεσε με αυτεπιστασία το υποέργο συντήρησης των τοιχογραφιών. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν  εργασίες καθαρισμού από επικαθίσεις αιθάλης, ρύπων και υλικών προηγούμενων επεμβάσεων, στερέωση του υποστρώματος και αισθητική αποκατάσταση στον τοιχογραφικό διάκοσμο του τρούλου, των σφαιρικών τριγώνων, των εσωραχίων των τόξων του ναού και των τυμπάνων της Βόρειας, Νότιας, Ανατολικής και Δυτικής  κεραίας.
     Όλες οι επεμβάσεις στην πορεία του έργου, τεκμηριώθηκαν σχεδιαστικά και φωτογραφικά, ενώ έγιναν και διερευνητικές εργασίες.


Εντάσεται στο ΕΣΠΑ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013 ​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2014 - 31/12/2015

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Βασίλειος Παναγιωτόπουλος, 
Αλέξανδρος Πέτρου, 
Βασιλική -Μαρία Κουτσομητοπούλου
Συντηρητής

Τηλέφωνο: +30 210 32 13 571

Θέμα:

Αρχαιότητες, Πολιτισμός, Συντήρηση κτιρίων

Ετικέτες:

Έτος:

2014
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις