Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση κεραμικών αντικειμένων από τη σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών επί της οδού Τρώων 75-77 Άνω Πετράλωνα
Ενδεικτική παρουσίαση συντήρησης τριών αντικειμένων από το σύνολο των ευρημάτων της ανασκαφής, που προέκυψαν έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των οστράκων του λάκκου -αποθέτη- ( δεκατρία κιβώτια ), της ανασκαφής επί της οδού Τρώων 75-77 Άνω Πετράλωνα.
Έπειτα από τον έλεγχο των κιβωτίων με τα όστρακα από τον λάκκο -αποθέτη- του οικοπέδου, προέκυψε μεγάλος αριθμός θραυσμάτων κεραμικής τα οποία συνανήκαν και ολοκλήρωναν τρία  από τα αντικείμενα της ανασκαφής. Πρόκειται για έναν κωδωνόσχημο κρατήρα τύπου Κερτς, μία οινοχόη με φυτική διακόσμηση και ένα μελαμβαφή  κάνθαρο με επιγραφή. Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν με  υγρό μηχανικό καθαρισμό των οστράκων με πινέλο, μπατονέτα και νυστέρι για την απομάκρυνση των επικαθίσεων (χώματος και αδιάλυτων αλάτων). Τα όστρακα με λευκό χρώμα και με φυτική διακόσμηση από επίθετο πηλό, συντηρήθηκαν στο στερεομικροσκόπιο. Ακολούθησε εμβαπτισμός των συντηρημένων θραυσμάτων σε διαδοχικά μπάνια απιονισμένου νερού για την απομάκρυνση των διαλυτών αλάτων από την επιφάνεια και τους πόρους τους. Μετά το στέγνωμα έγινε εύρεση της θέσης των συνανηκόντων οστράκων στα αγγεία, ανάταξη και συγκόλληση τους. Παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης έγινε φωτογραφική τεκμηρίωση των αντικειμένων και σύνταξη ηλεκτρονικών δελτίων συντήρησης.


Εργαστήριο Συντήρησης Κεραμικών, Γυάλινων και Οργανικών Υλικών, Δράκοντος 35 και Ιφιγενείας, Ακαδημία Πλάτωνος

Χρηματοδότης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

06/03/2012 - 10/06/2012

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Πέρρου Γαρυφαλλιά & Φλουσκάκου Μαρία
Συντηρήτριες  Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Τηλέφωνο: +30 210 32 19 288

Φαξ: +30 210 33 18 437

Βιβλιογραφία:

  • Barov, Ζ, The Reconstruction of a Greek Vase: The Kyknos Krater, Studies in Conservation, 33, Nο 4 , 1988, pp. 165-177.
  • Cronyn J.M, Τhe Elements of Archaeological Conservation. London: Routledge., 1990
  • Κοντοπανάγου, Μ. & Σταμούδη ,Αικ. , Ο αρχαιολογικός χαρακτήρας των Άνω Πετραλώνων κατά τους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Στο Σ.Οικονόμου. & Μ. Δόγκα - Τόλη ( Επιμ.), Αρχαιολογικές συμβολές, Τόμος Β: Aττική. Α΄και Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αθήνα, 2013, (σς. 305 - 321)
  • Λαμπρόπουλος Β.Ν., Κεραμικά, Τεχνολογία, Διάβρωση και Συντήρηση Αθήνα, Αθήνα, 1996
  • Λυριτζής, Ι. , Φυσικές Επιστήμες στην Αρχαιολογία. Αθήνα, 2007

Θέμα:

Αρχαιότητες, Συντήρηση κτιρίων, Πολιτισμός

Ετικέτες:

Έτος:

2012
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις