Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Παρουσίαση της γλυπτικής εγκατάστασης Προμαχώνες στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

​Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στον κήπο της οδού Πατησίων το μνημειώδες έργο σύγχρονης γλυπτικής της Βένιας Δημητρακοπούλου με τίτλο Προμαχώνες. Ο τίτλος και η μορφή του έργου συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και νοηματοδοτούν τις συλλογικές αντιστάσεις στις βέβαιες επιβουλές ενός αβέβαιου μέλλοντος. Οι Προμαχώνες είναι τρεις, όχι ένας μόνος και συνιστούν την «πρώτη γραμμή», τις επάλξεις. Οι πιέσεις που δέχονται μοιάζουν να είναι μεγάλες, όχι όμως ολέθριες: οι Προμαχώνες δεν καταρρέουν, αλλάζουν κλίση, αντέχουν, ανθίστανται.

Την παρουσίαση της γλυπτικής εγκατάστασης θα πλαισιώσει μουσική συναυλία του έργου ο ήχος των Προμαχώνων, που συνέθεσε και παρουσιάζει ο Pablo Ortiz. Η κεντρική ιδέα για τη σύνθεση βασίζεται στην αντίληψη του γλυπτού ως μουσικού οργάνου, που προσφέρει την πρώτη ύλη για το συνολικό ήχο της αναπνοής του. Οι μουσικοί του σχήματος Athens Percussion Group παίζουν πάνω στο γλυπτό και αναπαράγουν ήχους ζωντανούς, χωρίς τη μεσολάβηση οργάνων, προσφέροντας άμεσα την αρμονία του ίδιου του έργου.

Η παρουσίαση των Προμαχώνων και της συναυλίας θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα αισθητικό έργο,  προορισμένο να τιμήσει την επέτειο του Μουσείου και να τονίσει την αποστολή του να μάχεται και να αντιστέκεται στις πιέσεις του χρόνου. 

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/10/2016 - 03/10/2016

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Εικαστικές Τέχνες

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημερομηνία: Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, ώρα έναρξης: 19.00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Έτος:

2016
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις