Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση μεταλλικών αντικειμένων εργαστηρίου Μουσείου Πέλλας
Στο εργαστήριο συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων της Πέλλας συντηρούνται μεταλλικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ΙΖ' ΕΠΚΑ (εκτός Νομού Κοζάνης και Βεργίνας). Το εργαστήριο λειτουργεί οργανωμένα από το 1983.

Η διαδικασία της συντήρησης ακολουθεί συνήθως τα εξής στάδια: μηχανικός καθαρισμός με διάφορα εργαλεία, αφύγρανση, σταθεροποίηση, εφόσον χρειάζεται, και ξανά αφύγρανση, βερνίκωμα, συμπλήρωση, εφόσον χρειάζεται, συγκόλληση και τέλος, εάν απαιτείται, βαφή.

Ακολουθούνται τρεις κύριοι τρόποι συντήρησης: ο μηχανικός, ο ηλεκτρομηχανικός και η ηλεκτρόλυση. Τα υλικά που συντηρούνται στο εργαστήριο είναι συνήθως χρυσός, αργυρός, χαλκός, σίδηρος, μόλυβδος, γαγάτης και διάφορα κράματα μετάλλων.

Με τη συντήρηση επιτυγχάνεται η ασφαλής διατήρηση και αποθήκευση του αντικειμένου και πολλές φορές η αποκατάσταση της μορφής του.
Με τη διάσωση του αρχαίου είναι δυνατή η επιστημονική του αξιοποίηση, δηλαδή η συγκέντρωση πληροφοριών, η μελέτη, ανάδειξη και τελικά, εφόσον κριθεί σκόπιμο, η έκθεσή του στο κοινό.

Το εργαστήριο συντήρησης μεταλλικών αντικείμενων της Πέλλας συντήρησε κατά το 2001 τα ακόλουθα:

α) 615 νομίσματα, εκ των οποίων εννιά (9) χρυσά, σαρανταδύο (42) αργυρά και τα υπόλοιπα χάλκινα. Επίσης έγιναν εικοσιδύο (22) εκμαγεία νομισμάτων.
β) 659 λοιπά αντικείμενα κάθε είδους.

Ημερομηνία:

01/04/1983 -

Τόπος:

  • Πέλλα, Πέλλης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη
Αρχαιολόγος

Μιλτιάδης Μυλωνάς
Συντηρητής
Ετικέτες:

Έτος:

1983
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις