Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση κεραμικών αντικειμένων εργαστηρίου Μουσείου Πέλλας
Το εργαστήριο συντήρησης κεραμικών αντικειμένων του Νομού Πέλλας λειτουργεί από το 1975 και συντηρεί κυρίως αντικείμενα από τις ανασκαφές της Πέλλας, του Αρχοντικού, των Γιαννιτσών και της Αραβησσού. Ορισμένες φορές δε και από άλλες περιοχές της ΙΖ' ΕΠΚΑ, π.χ. Καστοριάς, Φλώρινας.

Κατά τη συντήρηση ακολουθείται η εξής διαδικασίας: καταγραφή του αντικειμένου στο ημερολόγιο, φωτογραφική τεκμηρίωση, εκτίμηση κατάστασης διατήρησης, καθαρισμός, στερέωση, συγκόλληση, πιθανή συμπλήρωση, αισθητική αποκατάσταση.

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι:
α) ο μηχανικός καθαρισμός (οδοντιατρικά μικροεργαλεία, νυστέρι, υπερηχητικό ξέστρο κλπ.)
β) ο χημικός καθαρισμός (διαλύτες, διαλύματα, οξέα).
Η στερέωση γίνεται με ακρυλικές και συνθετικές ρυτίνες και γαλακτώματα, η συγκόλληση με ρητίνες και νιτρική κυτταρίνη. Η συμπλήρωση γίνεται με καλλιτεχνικό γύψο και η χρωματική αποκατάσταση με υδατοδιαλυτά χρώματα, τέμπερες και σκόνες αγιογραφίας.
Η σημασία της συντήρησης, πέρα από τη διάσωση και αποκατάσταση του αντικειμένου, έγκειται και στη δυνατότητα επιστημονικής αξιοποίησης του αντικειμένου (μελέτη - ανάδειξη - έκθεση).

Κατά το 2001 συντηρήθηκε στο εργαστήριο κεραμικών της Πέλλας μεγάλος αριθμός αντικειμένων, που μπορεί να υπολογιστεί συνολικά γύρω στα 300 αρχαία αντικείμενα (αγγεία μεγάλα και μικρά, ειδώλια κλπ.)

Ημερομηνία:

01/04/1975 -

Τόπος:

  • Πέλλα, Πέλλης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη
Αρχαιολόγος

Γιώργος Χατζηστάυρου
ΣυντηρητήςΕτικέτες:

Έτος:

1975
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις