Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πήλινος μελανόμορφος αμφορέας "του Νέσσου"
(αρ. 1002)
Περιγραφή αντικειμένου
Πρώιμος μελανόμορφος αττικός αμφορέας που βρέθηκε σε τάφο της οδού Πειραιώς. Χρονολογείται γύρω στο 620π.Χ. Στο λαιμό απεικονίζεται η πάλη ανάμεσα στον Ηρακλή και τον κένταυρο Νέσσο, ενώ στην κοιλιά απεικονίζονται οι τρεις γοργόνες, η Σθενώ, η Ευρυάλη και η αποκεφαλισμένη Μέδουσα.
Περιγραφή πριν την επανασυντήρηση
Συγκολλημένος από πολλά κομμάτια και συμπληρωμένος με γύψο. Η πρώτη του συντήρηση έγινε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το 1998 κρίθηκε απαραίτητη η επανασυντήρησή του, η οποία έγινε από το συντηρητή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Όμηρο Ανοιχτομάτη.
Εργασίες
Το αντικείμενο ήταν κακοσυντηρημένο, καλυμμένο με γομαλάκα (φυσική ρητίνη που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι για συγκόλληση), η οποία είχε αλλοιωθεί λόγω της παλαιότητάς της, με αποτέλεσμα ο αμφορέας να έχει αποδυναμωθεί. Ήταν περασμένος εξωτερικά με κερί (παλαιός τρόπος συντήρησης των χρωμάτων του αμφορέα και της εξωτερικής του επιφάνειας), ενώ η πίσω πλευρά ήταν συμπληρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με γύψο. Υπήρχαν αρχαία κομμάτια μέσα στο γύψο και άλλα τοποθετημένα στην τύχη. Επίσης, περίπου 15 όστρακα (θραύσματα) ήταν λιμαρισμένα στις ακμές τους, όπως και στην επιφάνειά τους.
Το εσωτερικό του αμφορέα ήταν όλο καλυμμένο με γύψο από το χείλος μέχρι τη βάση (παλαιός τρόπος συντήρησης για την ασφάλεια του αντικειμένου). Στο πίσω μέρος του χείλους που ήταν συμπληρωμένο με γύψο, όπως και στο υπόλοιπο υπήρχε ενίσχυση με σιδερένιο πλέγμα το οποίο ήταν διαβρωμένο. Ενίσχυση, επίσης, υπήρχε και στη αρχή του σώματος του αμφορέα. Η πρόσθετη (γύψινη) βάση δεν ανταποκρινόταν στο σχήμα των βάσεων των αγγείων αυτώνν. Είχαν δε ανοιχτεί τρεις τρύπες πάνω σε θραύσματα του πυθμένα.
Εργασίες συντήρησης
Απομάκρυνση του γύψου που υπήρχε εσωτερικά και ταυτόχρονα αποκόλληση (διάλυση) του αμφορέα. Ο καθαρισμός των παλαιών κολλών έγινε με εμβάπτιση σε διάλυμα Ακετόνης και καθαρού οινοπνεύματος. Αφαιρέθηκε το εξωτερικό στρώμα του κεριού όπως και οι επικαθήσεις από τα καυσαέρια, με χλιαρό νερό και διαλύτες. Η επανασυγκόλλησή του έγινε με σύγχρονες κόλλες. Τα θραύσματα που βρέθηκαν μέσα στο γύψο συγκολλήθηκαν στην κανονική τους θέση πάνω στον αμφορέα. Οι συμπληρώσεις των κενών έγιναν με οδοντιατρικό γύψο και τέλος φτιάχτηκε καινούρια γύψινη βάση, πιο σωστή σχηματικά και ανάλογη με το μέγεθος και το σχήμα του αμφορέα. Η αισθητική του αποκατάσταση έγινε με χρώματα πλαστικά. Η διάρκεια συντήρησης του έργου ήταν 10 μήνες.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2000 - 01/12/2000

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Όμηρος Ανοιχτομάτης

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις