Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πήλινο αγγείο με προχοή στον ώμο από τη Θήρα
(αρ 1470)
Περιγραφή αντικειμένου
Ραμφόστομη σφαιρική πρόχους με δακτυλιοειδή, επίπεδη βάση. Σώμα κυλινδρικό κάτω, σφαιρικό πεπλατυσμένο πάνω. Λαιμός κυλινδρικός, χείλος πεπλατυσμένο, οριζόντιο. Λαβή κάθετη, κυλινδρική από τον ώμο προς την κοιλιά. Επί του ώμου γεφυρόστομη προχοή με κυλινδρικό λαιμό. Πηλός κιτρινωπός, ακάθαρτος. Διακόσμηση με κάστανο – ερυθρό χρώμα ανομοιομερούς οπτήσεως. Στη βάση, στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και στα σημεία εκφύσεως της λαβής και της προχοής υπάρχουν ταινίες ενώ στο λαιμό ζώνη από μεγάλες γραπτές στιγμές. Στα τοιχώματα της προχοής δύο οφθαλμοί εντός ημικυκλίων ,ενώ το χείλος της περιτρέχει λεπτή ταινία. Στο σώμα οχτώ λεπτοφυή καλαμοειδή συμμετρικά σε κάθετη διάταξη. Στην πάνω επιφάνεια του χείλους συστήματα κάθετων και οριζόντιων ζωγραφιστών γραμμών που εναλλάσσονται μεταξύ τους.
Παρούσα κατάσταση του αντικειμένου
• Το αγγείο έχει συγκολληθεί στη λαβή, στο στόμιο, στην προχοή και στη βάση χαμηλά με γομαλάκα.
• Το κεραμικό υλικό παρουσιάζει έντονες ρωγμές και ρηγματώσεις, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, αποτέλεσμα των μηχανικών τάσεων στο αντικείμενο, ενώ στη βάση και στο στόμιο αποκρούσεις και απολεπίσεις.
• Υπάρχουν επικαθίσεις χώματος, ατμοσφαιρικών ρύπων, διαλυτών αλάτων, καθώς και ίχνη γύψου καλλιτεχνίας στην επιφάνεια του κεραμικού, καθώς και αρκετά ασβεστολιθικά εγκλείσματα (λόγω των προσμίξεων του πηλού). Επίσης, έχουν δημιουργηθεί σκουρόχρωμες κηλίδες, αποτέλεσμα αντιδράσεων οξειδίων και υδροξειδίων μαγγανίου στο περιβάλλον ταφής του. Υπάρχουν ενσταλάξεις γομαλάκας στην επιφάνεια του κεραμικού και περίσσειας της στις ακμές λόγω κακής εφαρμογής κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης.
• Το χρώμα στη διακόσμηση διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση με μικρές εκδορές και απολεπίσεις.
• Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των οστράκων έχουν συμπληρωθεί με γύψο καλλιτεχνίας.
Επεμβάσεις συντήρησης
• Επιφανειακός καθαρισμός με μηχανικό τρόπο, από το χώμα, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα αιωρούμενα σωματίδια.
• Απομάκρυνση των διαλυτών αλάτων από την επιφάνεια και τους πόρους του κεραμικού τοποθετώντας διαδοχικές κομπρέσες από ουδέτερο χαρτί με απιονισμένο νερό.
• Αφαίρεση των σκουρόχρωμων κηλίδων με συνδυασμένη χρήση χημικού και μηχανικού καθαρισμού.
• Αφαίρεση της περίσσειας της γομαλάκας από τις ακμές συγκόλλησης και από την επιφάνεια του κεραμικού με εφαρμογή οργανικού διαλύτη και μηχανικού καθαρισμού. Το αντικείμενο δεν αποσυγκολλήθηκε, γιατί το συγκολλητικό μέσο ήταν αρκετά ανθεκτικό και, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο και επικίνδυνο για το ίδιο.
• Εφαρμογή αραιού στερεωτικού διαλύματος (ακρυλικό διάλυμα σε ακετόνη)με πινέλο στην επιφάνεια και με ενέματα στις ρωγμές.
• Αισθητική και χρωματική αποκατάσταση των παλαιότερων γύψινων συμπληρώσεων.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2005 - 01/12/2005

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευρυδίκη Βελαλοπούλου

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις