Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Μελέτη-Ερευνα Αρχαίων Πύργων και Οχυρώσεων της Λέσβου
Το ερευνητικό πρόγραμμα "Μελέτη-έρευνα αρχαίων πύργων και οχυρώσεων της Λέσβου" εκπονείται από την κ. Λ. Αχειλαρά, αρχαιολόγο της Κ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2001 και θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μελετηθούν οι πύργοι και τα οχυρά της Λέσβου, σημαντικός αριθμός των οποίων υπάρχει στη δυτική ύπαιθρο χώρα του νησιού. Άλλοι από αυτούς είναι δομημένοι με τον λέσβιο τρόπο δόμησης και άλλοι με τον ισόδομο. Η χρονολόγησή τους από τον τρόπο κατασκευής και δόμησης τοποθετείται στους αρχαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους αντίστοιχα.

Η θέση των πύργων και των οχυρών θεωρείται ότι ορίζει τα σύνορα των επικρατειών των αρχαίων πόλεων της Λέσβου, των οποίων οι σχέσεις δεν ήταν παντα φιλικές, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.

Η μελέτη τους θα επιλύσει θέματα χρονολόγησης και παράλληλα θα μας πληροφορήσει για τη χρήση και τη σκοπιμότητα της κατασκευής τους, σε σχέση μάλιστα με αντίστοιχες κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Μελέτη-έρευνα πύργων και οχυρώσεων Λέσβου" περιλαμβάνει καθαρισμό των μνημείων και μικρή ανασκαφική έρευνα, φωτογραφική και τοπογραφική αποτύπωσή τους, με σκοπό τη μελέτη και τη δημοσίευση του υλικού από τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Λ. Αχειλαρά.

Ημερομηνία:

01/10/2002 - 01/10/2003

Τόπος:

  • Λέσβος, Λέσβου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Λίλλιαν Αχειλαρά
Τηλ: +30 2251022087
Fax: +30 2251022087
e-mail: kepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Κοντής, Ι.,, Η Λέσβος και η Μικρασιατική της Περιοχή, Αθήνα, 1976

Ετικέτες:

Έτος:

2002

Είδος Προγράμματος:

Ερευνητικό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις