Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου - Ανάδειξη- Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Ηφαίστιας Μούδρου Λήμνου
Η ανάδειξη και η οργάνωση σε σύγχρονο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Θεάτρου στην Ηφαιστία της Λήμνου πραγματοποιείται από την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια των Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τριετή διάρκεια.

Η Ηφαιστία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Λήμνου, με συνεχή κατοίκηση από τα μυκηναϊκά χρόνια έως τη Βυζαντινή Εποχή, όπως απέδειξαν οι ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής από το 1926 έως το 1983. Πρόκειται για χερσόνησο με δύο προφυλαγμένα φυσικά λιμάνια και εύφορη γη. Τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης καταλαμβάνουν περίπου 150 στρέμματα. Από τα σημαντικότερα μνημεία, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές είναι το ιερό της Μεγάλης Θεάς, η Αγορά, τα εργαστήρια κεραμικής, οι νεκροπόλεις, τα λουτρά του 4ου αι. π.Χ. και το θέατρο της Ηφαιστίας, που είναι χτισμένο σε φυσική πλαγιά του χαμηλού λόφου της χερσονήσου. Η οικοδόμησή του ανάγεται πιθανόν στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου, ενώ κατά τη ρωμαϊκή εποχή τροποποιήθηκε με περιορισμό του κοίλου σε ημικύκλιο.

Επειδή η κατάσταση διατήρησης του μνημείου δεν είναι καλή, η προστασία και η ανάδειξή του θεωρούνται επιβεβλημένες.


Η πρόταση ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:
Οι καθαρισμοί, οι αποχωματώσεις, οι συντηρήσεις και οι αντιστηρίξεις αποτελούν απαραίτητες εργασίες, ώστε να μειωθεί η ώθηση που ασκείται από το εδαφικό υλικό στις σωζόμενες σειρές των ειδωλίων και ώστε να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί η γεωμετρία του κοίλου.
Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών θα εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια και ο χώρος θα εξοπλιστεί με εποπτικό υλικό (επεξηγηματικές πινακίδες για την ανάγνωση του μνημείου). Θα διαμορφωθούν διαδρομές προσπέλασης, ο χώρος θα δενδροφυτευθεί και θα σημανθεί.

Ημερομηνία:

01/10/2002 - 31/12/2004

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη
Τηλ: +30 2251022087
Fax: +30 2251020745
e-mail: kepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Benvenuti, A., "Ηφαιστία", Λήμνος Αμιχθαλόεσσα, Αθήνα, 2000
  • Libertini,G., "R. Scuola Archeologica Italiana in Atene. I. Scavi a Lemno (Agosto-Settembre 1939): 1) Efestia". Annuario della Regia Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente, Nuova Serie 1-2, 1939-1940, 1942, pp. 221-223
  • Μάξιμος, Π., Αρχαία Ελληνικά Θέατρα, 2500 Χρόνια Φως και Πνεύμα, Αθήνα, 1998

Ετικέτες:

Έτος:

2002

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις