Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου - Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Μεσών Λέσβου
Η ανάδειξη και η οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Μέσων στη Λέσβο πραγματοποιείται από την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια των Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με τριετή διάρκεια.

Πρόκειται για ιερό, πιθανόν αφιερωμένο στη Λεσβιακή Τριάδα (Ζευς, Διόνυσος, Ήρα), μολονότι η θεωρία ότι ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.
Η λατρεία εκεί είχε παλλεσβιακό χαρακτήρα ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια. Οι φιλολογικές μαρτυρίες (Αλκαίος, Σαπφώ) αναφέρονται σε "τέμενος μέγα ξύνον" και από επιγραφικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι το ιερό αποτελούσε έδρα του κοινού των λεσβιακών πόλεων.
Στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο ιωνικός ψευδοδίπτερος ναός του 4ου αι. π.Χ., διαστάσεων 45 Χ 26 μ., μοναδικό μνημείο αυτού του τύπου στον ελλαδικό χώρο.

Η πρώτη σχεδιαστική τεκμηρίωση οφείλεται στον Koldewey, ενώ ο καθαρισμός, η φύλαξη και η ανάδειξη του χώρου, που άρχισαν από το 1967, οφείλονται στην Κ' ΕΠΚΑ.

Τα έργα ανάδειξης, που ήδη άρχισαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μέσων, περιλαμβάνουν περίφραξη του απαλλοτριωθέντος χώρου, τη δημιουργία πάρκινγκ, φυλάκειου - εκδοτήριου, WC και WC για άτομα με ειδικές ανάγκες. Για την πληρέστερη ανάγνωση του μνημείου και του χώρου από τους επισκέπτες οργανώνεται ημιυπαίθριος εκθεσιακός χώρος, όπου θα τοποθετηθούν πινακίδες με σχεδιαστική αποκατάσταση του ναού και του χώρου, καθώς και τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.

Θα δημιουργηθούν επίσης διαδρομές για τις ανάγκες άνετης πρόσβασης των επισκεπτών στο χώρο.
Στην νοτιοανατολική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου διαμορφώνεται υπαίθριο αμφιθέατρο, το οποίο μπορεί να καλύπτει μικρού μεγέθους εκδηλώσεις.
Την εικόνα της ανάδειξης συμπληρώνουν τα φυτά και οι χώροι πρασίνου και ανάπαυσης των επισκεπτών που δημιουργούνται.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και την προβολή του χώρου, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και θα εκδοθεί πληροφοριακό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/06/2002 - 31/12/2004

Τόπος:

  • Λέσβος, Λέσβου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Λίλλιαν Αχειλαρά
ΠΕ2 Αρχαιολόγων με βαθμό Α'
Τηλ: +30 2251022087
Fax: +30 2251020745
e-mail: kepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Koldewey, R., Die antiken Baureste der Insel Lesbos, Berlin, 1890
  • Page, D., Sappho and Alcaeus, 1955
  • Robert, L.,, "Recherches Epigraphiques. V: Inscriptions de Lesbos", REA 62, Αθήνα, 1960, pp. 285-315.
  • Κοντής, Ι.,, Η Λέσβος και η Μικρασιατική της Περιοχή, Αθήνα, 1976
  • Πετράκος, Β., Ανασκαφή του Ναού των Μέσων Λέσβου, ΠΑΕ, Λέσβος, 1967, σσ. 96-102
  • Πετράκος, Β., Ανασκαφή του Ναού των Μέσων Λέσβου, ΠΑΕ, Λέσβος, 1968, σσ. 84-86

Ετικέτες:

Έτος:

2002

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις