Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Το Ανάκτορο του Γαλέριου»
Το 2001 η ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ''ΜΕΛΙΝΑ" που αποτέλεσε ένα καινοτόμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση πρόσθεσε στις μόνιμες εκπαιδευτικές της δραστηριότητες ένα ακόμη πρόγραμμα με τίτλο ''Το Ανάκτορο του Γαλέριου''.
Βασικό σκεπτικό του προγράμματος υπήρξε η ανάπτυξη της πολιτισμικής συνείδησης των μαθητών και η μετατροπή του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου από χώρο στείρας γνώσης σε ανεξάντλητη πηγή φαντασίας, δημιουργικότητας και ευαισθησίας όσον αφορά το θέμα της προστασίας και της ανάδειξης των μνημείων, σε εφαλτήριο γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά τους και συνειδητοποίησης της ανθρώπινης αξίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ευκαιριών για ομαδική και ατομική, διανοητική, ψυχική, σωματική και κοινωνική επεξεργασία του αρχαιολογικού χώρου και αντίστοιχη παραγωγή λόγου και δημιουργικού έργου μέσα στα πλαίσια κοινωνικού διαλόγου, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ''Το Ανάκτορο του Γαλερίου'' οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν ορισμένα από τα λαμπρότερα τετραρχικά μνημεία της πόλης (Ανάκτορο, Οκτάγωνο) που απαρτίζουν το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της, κατά την περίοδο εγκατάστασης του Καίσαρα Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των πολιτειακών και διοικητικών θεσμών όπως αυτοί αντανακλώνται στα μνημεία, καθώς και της οικονομικής ευμάρειας που ανέδειξε τη Θεσσαλονίκη σε μία από τις πρωτεύουσες του ρωμαϊκού κόσμου. Επίσης, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία μέσα από έναν αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται μέσα στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό της πόλης, να εξοικειωθούν με την ιστορία της περιοχής τους, ιδιαίτερα κατά τη ρωμαϊκή εποχή που τους είναι συνήθως άγνωστη και που παρά τις συνήθεις αντιλήψεις, αποτέλεσε μία σημαντική περίοδο στη μακραίωνη ιστορία της.

Το 2001 η ΙΣΤ' ΕΠΚΑ επέλεξε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της σύγχρονης πόλης της Θεσσαλονίκης από τον οποίο εμπνεύστηκε την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο ''Το Ανάκτορο του Γαλέριου, το οποίο αποτέλεσε μία δυναμική παρέμβαση της Υπηρεσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της περιφέρειας. Το πρόγραμμα εκπονείται στον αρχαιολογικό χώρο στην πλατεία Ναυαρίνου, στο αίθριο του οποίου εκτίθεται εποπτικό υλικό που αφορά στις αρχαιολογικές και αναστηλωτικές εργασίες των μνημείων που απαρτίζουν το χώρο.
Η βασική αρχή του προγράμματος εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να συμφιλιώσουμε τον μαθητή με την πολιτιστική του κληρονομιά, να τον ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο θέμα της πολιτισμικής δημιουργίας και να τον προτρέψουμε να δημιουργήσει και ο ίδιος έτσι ώστε μέσα και από το δικό του πολιτισμικό δημιούργημα να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.
Το πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε με την μορφή εκπαιδευτικού φακέλου αλλά πήρε τη μορφή ενός φυλλαδίου εργασίας με ασκήσεις-παιχνίδια για τα παιδιά και προτεινόμενες δραστηριότητες για εμπέδωση στην τάξη και έχει ως στόχο του να βοηθήσει το μαθητή να αξιοποιήσει πολυεπίπεδα τα μνημεία και τα ευρήματά τους.
Κατά την περιήγησή του στο χώρο ο μαθητής αντλεί πληροφορίες για τα μνημεία του Γαλεριανού συγκροτήματος (Ανάκτορο, Οκτάγωνο) και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού (σύντομων επεξηγηματικών κειμένων, φωτογραφιών, σχεδιαστικών αναπαραστάσεων) μαθαίνει να παρατηρεί τα μνημεία και να επεξεργάζεται τις ιστορικές πληροφορίες. Στο τέλος τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτού προσπαθώντας να κατασκευάσουν ένα από τα πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο.

Ημερομηνία:

01/03/2001 - 31/05/2001

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαντζούρη Ασπασία
Μουσειολόγος
Τηλ: +30 2310 801402
Fax: +30 2310 801425
E-mail: istepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Γ. Κνιθάκης, Το Οκτάγωνο της Θεσσαλονίκης. Νέα προσπάθεια αναπαραστάσεως,ΑΔ 30 Α' Μελέται, σ. 90-119., 1975, 90-119
  • Φ. Αθανασίου, Κ. Γεωργισούδη, Μ. Μίζα, Μ. Σαραντίδου, Μ. Χατσέρα, Νέα στοιχεία για το Οκτάγωνο του Γαλεριανού συγκροτήματος, ΑΕΜΘ 8, 1994, 169-179
  • Φ. Αθανασίου, Β. Μάλαμα, Μ. Μ.ιζα, Μ. Σαραντίδου, Τα ανάκτορα του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη, Μεθοδολογία αποκατάστασης, Θεσσαλονικέων πόλις 3, 1997, 36-43
  • Μ. Καραμπέρη, Ο ρόλος του Οκταγώνου στο γαλεριανό συγκρότημα και η σχέση του με το νότιο μεγάλο περιστύλιο, ΑΑΑ 23-28, 1990-1995, x.x, 116-128
  • Φ. Αθανασίου, Β. Μάλαμα, Μ. Μίζα, Μ. Σαραντίδου, Οι οικοδομικές φάσεις του Οκταγώνου του ανακτόρου του Γαλερίου, ΑΕΜΘ 18, 2004, 239-255

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 09:00-13:00
Χώρος λειτουργίας: Ανάκτορο Γαλερίου στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναυαρίνου Θεσσαλονίκης
Ηλικίες: Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης​​​

Έτος:

2001
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις