Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Χαρτογραφώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου
Έκθεση χαρτών που απεικονίζουν τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου

Χώρος: Λουτρά Παράδεισος – Μπέη Χαμάμ (Εγνατία και Αριστοτέλους).

Ημερομηνία εγκαινίων: 21 Οκτωβρίου 2009 Ώρα: 20:00

Διάρκεια: 21 Οκτωβρίου μέχρι 29 Νοεμβρίου 2009

Η έκθεση Χαρτογραφώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη (ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ) σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Το πρωτογενές χαρτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τους συλλέκτες Αλέξανδρο Γαρύφαλλο και Σάββα Δεμερτζή.
Στόχος της έκθεσης είναι η για πρώτη φορά συγκέντρωση και απεικόνιση της θεολογικής παρουσίας του Αποστόλου Παύλου στην Παλαιοχαρτογραφία. Ο Απόστολος Παύλος συγκίνησε διαχρονικά τους χαρτογράφους, οι οποίοι αποτύπωσαν τις περιοδείες του στους χάρτες τους. Έτσι, η έκθεση τέτοιων χαρτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς, χαρτογραφικούς, συλλεκτικούς, αλλά και εθνικούς.
Ο Παύλος αναγνωρίσθηκε ως ισαπόστολος και άγιος, ονομάσθηκε ο πρώτος μετά τον ένα και ήταν μία από τις σπουδαιό¬τερες προσωπικότητες της πρώιμης εποχής του Χριστιανισμού. Λόγω του ιεραποστολικού του έργου στις χώρες των εθνικών, σε τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πήρε το όνομα "Απόστολος των εθνών".
Ο Απόστολος Παύλος είναι αυτός που μετέφερε και εδραίωσε με το έργο του και τη διδασκαλία του τον Χρι¬στι¬ανισμό στην Ευρώπη, αυτός που μεταλαμπάδευσε στα έθνη τη φλόγα του Ευαγγελίου. Και ακόμη περισσότερο, πάνω στα κηρύγματά του βασίστηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, τα πνευματικά θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η πνευματική κληρονομιά της Ευρώπης.
Έτσι, ο Απόστολος των Εθνών αγωνίστηκε και μαρτύρησε, για να δημιουργήσει μια ενωμένη χριστιανική κοινωνία, ανεξάρτητη από φυλές, έθνη και διακρίσεις. Με τις περιοδείες του δίδαξε το λόγο του Κυρίου σε πολλές πόλεις στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ιταλία και, πιθανόν, στην Ισπανία και τη Γαλλία.
Οι περιοδείες αυτές απεικονίζονται στους περίπου 40 χάρτες της έκθεσης που συντάχθηκαν από τον 16ο μέχρι το 19ο αιώνα. Οι χαρτογράφοι στόχευσαν στην εκλαϊκευμένη παιδευτική αξία των χαρτών αυτών, διευκολύνοντας τους αναγνώστες να κατανοήσουν τις πορείες και να αποκτήσουν οπτική μνήμη του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έδρασε ο Απόστολος. Επί πλέον, τα διάχωρα με τις μικρογραφικές εικαστικές παραστάσεις από τη ζωή και το έργο του Παύλου, λόγω της θρησκευτικής και συναισθηματικής φόρτισης την οποία προκαλούσαν, διευκόλυναν την απομνημόνευση εκ μέρους των αναγνωστών των μεγάλων γεγονότων, τα οποία αποτέλεσαν σταθμούς όχι μόνο της ζωής του Παύλου, και κατ’ επέκταση του Χριστιανισμού, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας.

Ημερομηνία:

21/10/2009 - 29/11/2009

Τόπος:

  • Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Έτος:

2009
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις