Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Θησαυρός νομισμάτων και κοσμημάτων του ύστερου 18ου αιώνα
Τον Μάρτιο του 2008, κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης τριών ναυαγίων, στον εμπορικό λιμένα της Ρόδου, ο δύτης της ΕΕΑ Λουδοβίκος Μερσενιέ, σε απόσταση 60 περίπου μέτρων δυτικά του προβλήτα, κατόπιν μετακίνησης ενός μισοθαμμένου, καμένου ξύλου αποκάλυψε την κορυφή ενός μεγάλου σωρού από χρυσά νομίσματα. Ο θαλάσσιος χώρος στη περιοχή αυτή, ομαλοποιείται σε ένα σταθερό βάθος 12-14 μέτρων και καλύπτεται από επιχώσεις άμμου.

Μετά τη πρώτη φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου και με δεδομένο ότι, μεγάλα πλοία διέρχονταν συνεχώς πάνω από το σημείο του θησαυρού, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ευρήματος, κρίθηκε απαραίτητη, η άμεση συλλογή του. Έτσι, πρωταρχικά συλλέχθηκαν 2.180 χρυσά νομίσματα και κάποια κοσμήματα.

Τα νομίσματα βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε δύο κύριους σωρούς έκτασης 0,5 Χ 0.5 μ. περίπου, και σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους. Στην απόλυτη σχεδόν πλειονότητα τους ήταν οθωμανικά και τα περισσότερα εξ αυτών διάτρητα σε σημεία της περιφέρειάς τους. Αρκετά από αυτά βρέθηκαν σε μασούρια, πιθανόν διότι ήταν περασμένα σε κλωστές, ίχνη των οποίων σε ελάχιστες περιπτώσεις ήταν ορατά κατά την αποκάλυψη. Εκτός από τα νομίσματα, συλλέχθηκαν και τρία ακέραια ενώτια καθώς και τμήματα κάποιων μικρότερων κοσμημάτων.

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

Ημερομηνία:

01/01/2008 -

Τόπος:

  • Ρόδος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γεώργιος Κουτσουφλάκης
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105, 2810 03 30 900
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις