Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Θαλάσσιος χώρος νήσου Δία στο Ηράκλειο Κρήτης
Ο σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι των ήδη εντοπισμένων αρχαίων ναυαγίων της έρευνας του πλοιάρχου Κουστώ, αλλά και ο εντοπισμός νέων στόχων με ευρήματα σε ένα θαλάσσιο χώρο με έντονη ναυσιπλοΐα από την Προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα.
Από τη συνδυαστική εφαρμογή της τεχνολογίας του Woods Hole κατέστη δυνατόν να ερευνηθεί με απόλυτη ακρίβεια και συστηματικά θαλάσσια περιοχή πέραν των 30χλμ.2 στον κόλπο του Ηρακλείου και στα νότια και ανατολικά της νησίδας Δία.
Η έρευνα είχε λίαν επιτυχή αποτελέσματα αφού, εντοπίστηκαν τέσσερα άγνωστα φορτία ναυαγίων με αμφορείς και χρηστικά αγγεία του πληρώματος. Πρόκειται για δύο ναυάγια ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ. και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς (5ος – 7ος αι. μ.Χ.), καθώς και δύο ακόμη ναυάγια με βυζαντινούς αμφορείς, το ένα χρονολογούμενο στον 8ο – 9ο αι. μ.Χ. και το δεύτερο μεταγενέστερα. Εντοπίστηκε εκ νέου επίσης φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ., το οποίο είχε μερικώς ανασκάψει ομάδα αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστήμων και του Cousteau, το 1976.
Όλα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και την ανέλκυση ευρημάτων, κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών.
Πέραν των ανωτέρω εντοπίσθηκαν τρία ναυάγια νεωτέρων χρόνων, που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο ως πολιτιστικά αγαθά και τέσσερις περιοχές προσωρινής αγκυροβολίας (καταφύγια), οι οποίες βρίθουν αρχαιολογικού υλικού διαφόρων εποχών και προελεύσεων (αμφορείς, χρηστικά και επιτραπέζια αγγεία, λίθινες και μολύβδινες άγκυρες, αλιευτικά βάρη κλπ.).

Χρηματοδότες: ΥΠΠΟΑ, Woods Hole Oceanographic Institution

Ημερομηνία:

01/01/2011 - 31/12/2011

Τόπος:

  • Ηράκλειο, Ηρακλείου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις