Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ζάρκο Τρικάλων
Ένα από τα αξιόλογα δείγματα που άφησε η παλαιοχριστιανική εποχή, είναι ο ναός που ήλθε στο φως από την ανασκαφική έρευνα που πραγματοποίησε το 1972, ο καθηγητής Ν. Νικονάνος. Πρόκειται για μικρή τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και διαμερίσματα στη δυτική πλευρά. Επίσης, δυτικά του νάρθηκα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικονάνο, αποκαλύφθηκε στενομήκης χώρος και βόρεια αυτού βαπτιστήριο. Στο βόρειο κλίτος εντοπίσθηκαν σπαράγματα ψηφιδωτού δαπέδου.

Στα νότια αυτού και στα πλαίσια των εργασιών διάνοιξης της εθνικής οδού Λαρίσης- Τρικάλων ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε έφερε στο φως συνεχείς και επάλληλες ταφές με δύο ή και περισσότερους σκελετούς και με πλούσια συλλογή κεραμεικής και μικροτεχνίας. Εμπεριστατωμένη μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ομαδική ταφή, η οποία ακολούθησε μετά από ένα σοβαρό και σκληρό γεγονός, μετά από μια επιδημία ή από έναν λοιμό, χωρίς να αποκλείεται και κάποια εχθρική επιδρομή, την οποία όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αφού δεν αναφέρεται ούτε σε γραπτές πηγές ούτε στην ιστορία της περιοχής.
Η συνέχεια της έρευνας έφερε στο φως και τμήμα κλιβάνου με εμφανή ίχνη κεραμεικού υλικού, δυστυχώς σε πολύ κακή κατάσταση, σχεδόν αποσαθρωμένο. Όλα τα παραπάνω και καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση αλλαγής στην πορεία της οδού και μετά από απόφαση του ΥΠΠΟ καταχώθηκαν, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διάνοιξης της οδού και να πάρει την σημερινή μορφή της.

Ημερομηνία:

01/01/1971 - 31/12/1972

Τόπος:

  • Ζάρκο, Τρικάλων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κρυσταλλία Μαντζανά
Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη 19ης Ε.Β.Α.
Τηλ: +30 24310 76647
Fax: +30 24310 76648
E-mail: 19eba@culture.gr

Ετικέτες:

Έτος:

1971
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις