Ο αρχαίος οικισμός νοτιοανατολικά του Αλώρου, Δημ. Διαμ. του Δήμου Αριδαίας, Ν. Πέλλας, είναι ένας από τους σημαντικούς οικισμούς της Αλμωπίας, περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας, βορειοδυτικά της Πέλλας, πρωτεύουσας του Μακεδονικού κράτους (χάρτης).
Ο οικισμός αναπτύσσεται σε οχυρό λόφο, ο οποίος περιβάλλεται από τον Άνω Λουδία ή Αλμωπαίο ποταμό.Ο οικισμός εποπτεύει την πεδιάδα της Αλμωπίας και ελέγχει την δια μέσω του ποταμού επικοινωνία με τις νότιες και ανατολικές περιοχές.
Η σημασία του οικισμού είναι γνωστή ήδη από το 1913, όταν τον επισκέφθηκε ο πρωτοπόρος της μακεδονικής αρχαιολογίας Ν. Παπαδάκις ( Εκ της Άνω Μακεδονίας, Αθηνά 1913, 454), η έρευνα του οποίου όμως καθυστέρησε ανεπίτρεπτα, όπως γενικότερα η έρευνα της αρχαίας Αλμωπίας, με αποτέλεσμα να έχουν επέλθει σημαντικές φθορές, κυρίως στην οχύρωση του οικισμού.
Από το 1996 ξεκίνησε η έρευνα του δυτικού σκέλους της οχύρωσης, μετά από ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Ανάδειξης Αρχ/των Αλμωπίας, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΑΠΤΑ και το Δήμο Αριδαίας. Οι εργασίες ανάλογα με τη ροή της χρηματοδότησης συνεχίστηκαν το 1997, το 1999, το 2000 και το 2001 με ολιγοήμερες ανασκαφικές περιόδους.
Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αλώρου Αλμωπίας προσφέρει πανοραμική θέα στην πεδιάδα της Αλμωπίας και στην αλυσίδα των βουνών (οροσειρά Βόρα), που την περιβάλλει.
Επίσης προσφέρει την απολαυστική εικόνα του Άνω Λουδία ή Αλμωπαίου ποταμού, που διαρρέει την πεδιάδα. Τέλος, αμέσως νότια του αρχαίου οικισμού υπάρχει και μία μεταβυζαντινή αξιόλογη γέφυρα.
Το 2001 πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εργασίες στο δυτικό τείχος του Αλώρου με χρηματοδότηση του έργου "Ανάδειξη Αρχ/των Αλμωπίας". Ολοκληρώθηκε η κάτοψη της πύλης εισόδου στον οικισμό, έγινε τοπογράφηση και φωτογράφηση του δυτικού τείχους. Το δυτικό τείχος έχει μήκος 155 μ. κατά μήκος οχυρής πλαγιάς λόφου.
Το πλάτος του τείχους στην τελευταία περίοδο των υστερορωμαϊκών χρόνων είναι 2,10 στα νότια και 1,40 στα βόρεια. Είναι κατασκευασμένο με αργούς λίθους, τμήματα κεραμιδιών και πίθων από τα κτήρια των παλαιότερων περιόδων και συνδετικό ασβεστοκονίαμα. Πατά πάνω σε αναλημματικές οχυρωματικές κατασκευές των παλαιότερων περιόδων, που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.
Η πύλη έχει μορφή διπλής κόγχης σχήματος επιμήκους Π (σχέδ. πίν. ) Οι διαστάσεις της είναι 7,00 χ 7,80 μ. Στην πύλη και στο τείχος αμέσως βόρεια της υπάρχουν τοίχοι των υστερορωμαϊκών χρόνων. (σχέδ. , μπλε χρώμα) και τοίχοι των ελληνιστικών χρόνων (σχέδ. κίτρινο και κόκκινο χρώμα).