Τμήμα εκτεταμένου νεκροταφείου των γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Αθανασίου Τσάλλα επί της επαρχιακής οδού Θηβών-Μουρικίου.
Οι τάφοι που ήρθαν στο φως ανήκουν στο ενιαίο και εκτεταμένο ΒΑ νεκροταφείο της πόλης, τμήματα του οποίου έχουν κατά περιόδους ερευνηθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Η ανασκαφή του οικοπέδου, διάρκειας 9 μηνών (Ιούνιος 1999-Ιανουάριος 2000), αποκάλυψε συνολικά 185 τάφους, ποικίλων τύπων και χρονολόγησης. Περιλαμβάνονται 46 κεραμοσκεπείς, 43 πυρές, 30 κιβωτιόσχημοι, 41 λακκοειδείς, 24 εγχυτρισμοί και μία ταφή σε λάρνακα.
Η έρευνα απέδωσε πλήθος πήλινων και γυάλινων αγγείων και μικροαντικειμένων, ενώ ο τρόπος κατασκευής των τάφων, καθώς και ο αριθμός και η ποιότητα των κτερισμάτων που συνόδευαν τους νεκρούς αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφόρησης για την τέχνη, την καθημερινή ζωή και τα έθιμα των κατοίκων της Θήβας των ιστορικών χρόνων.
Στα κτερίσματα των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων κύρια θέση κατέχουν τα πήλινα αγγεία, ενώ ακολουθούν τα ειδώλια, οι κουδουνίστρες, οι προτομές, τα ομοιώματα καρπών και οι προσφορές τροφής (σύκα, αυγά).
Τα κοσμήματα είναι σπάνια, ενώ συχνά συνοδεύουν τις ταφές σιδερένιες και χάλκινες στλεγγίδες.
Σε δύο μόνον πυρές περισυλλέχθηκαν πάνω από 100 πήλινα πλακίδια, από διακόσμηση μάλλον της νεκρικής κλίνης.
Από τα αγγεία της ελληνιστικής περιόδου υπερτερούν αριθμητικά τα μυροδοχεία και έπονται οι λάγυνοι, ενώ η παρουσία λύχνων είναι πολύ περιορισμένη.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους τα κτερίσματα είναι συχνά γυάλινα αγγεία, κυρίως μυροδοχεία, διαφόρων τύπων, κατασκευασμένα με την τεχνική του ελεύθερου φυσήματος.
Το έθιμο της τοποθέτησης στον τάφο ενός ή περισσότερων νομισμάτων για τα πορθμεία του Χάρωνος δεν απαντά συχνά στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς τάφους του οικοπέδου Τσάλλα.