Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου Σαρακίνας Γρεβενών
Είναι τρίκλιτη βασιλική του 1858 η οποία φέρει στέγαση από θόλους και καμάρες. Ο σεισμός του 95 ήταν αφορμή για την κατάρρευση του 80% των θόλων και καμαρών της στέγασης του ναού. Η αιτία όμως ήταν η δραστική μείωση της ευστάθειάς της με το πριόνισμα, σε παλαιότερη εποχή, του συνόλου σχεδόν των ξύλινων ελκυστήρων του ναού. Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης καταστράφηκε μεγάλο μέρος των ξύλινων λειτουργικών επίπλων, όπως ο άμβωνας, ο επισκοπικός θρόνος, τα στασίδια. Σημαντικές ρωγμές, τοπικές καταρρεύσεις, αποδιοργάνωση και αποκλίσεις έφερε το σύνολο της τοιχοποιίας του ναού. Το νεώτερο τριώροφο κωδωνοστάσιο χτισμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα σε επαφή με το δυτικό τοίχο του ναού, ήταν ετοιμόρροπο.Οι εργασίες της αποκατάστασης με αυτειστασία από την 11η ΕΒΑ το 1999. Συντηρητές μάζεψαν τα σπαράγματα και έκαναν εργασίες προληπτικής συντήρησης, στερέωσης των τοιχογραφιών .

Στρερεώθηκε η τοιχοποιία και μετά ανακατασκευάστηκαν τα ανώτερα τμήματά της που είχαν καταρρεύσει, οι θόλοι και η στέγη . Οι θόλοι και οι καμάρες που σώθηκαν από το σεισμό στερεώθηκαν στη θέση τους. Επανατοποθετήθηκαν όσα τμήματα του πέτρινου γείσου από πωρόλιθο βρέθηκαν στα ερείπια και όπου χρειάστηκε, συμπληρώθηκαν με άλλα τεμάχια πωρόλιθου ίδιου χρώματος και υφής αλλά με πιο απλή μορφή .Τοποθετήθηκε σανίδωμα , υγρομόνωση και κεραμίδια βυζαντινού τύπου σε δεύτερη χρήση.

Τοποθετήθηκε σύστημα ανοξείδωτων ελκυστήρων στη βάση των τόξων, από ανοξείδωτο χάλυβα. Επισκευάστηκαν σχολαστικά τα παράθυρα και οι θύρες, τοποθετήθηκαν νέα κουφώματα από καστανιά στις θέσεις αυτών που έλειπαν.

Σε διερευνητικές τομές που έγιναν το αρχικό δάπεδο από λιθόπλακες το οποίο συντηρήθηκε επί τόπου και συμπληρώθηκαν τα κενά.

Στο χώρο του γυναικωνίτη συντηρήθηκαν τα φέροντα ξύλα του πατώματος και ανακατασκευάστηκε το ξύλινο δάπεδο και το στηθαίο του κεντρικού κλίτους τα οποία είχαν καταστραφεί. Συντηρήθηκε η ξύλινη κλίμακα .
Εξωτερικά έγιναν εργασίες για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής της νότιας στοάς και μετά την καθαίρεση του νεωτερικού κωδωνοστασίου, κατασκευάστηκε η δυτική στοά που είχε καθαιρεθεί σε παλαιότερη εποχή.
Κατασκευάστηκε εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού εσωτερικά και εξωτερικά.
Στο χώρο της νότιας στοάς, τοποθετήθηκε πινακίδα για την ενημέρωση των επισκεπτών του μνημείου.

Το 2002 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης με αυτεπιστασία, του ναού του αγίου Νικολάου οι οποίες άρχισαν το 1999. Εφαρμόστηκαν οι εγκεκριμένες μελέτες (ιστορική τεκμηρίωση Αγαθ.Τσιλιπάκου αρχαιολόγος, αποτύπωση-σχεδίαση Αλεξάνδρα Οικονομίδου αρχιτέκτων μηχανικός,Ελπίδα Μαυροβίτου εργοδηγός,σχεδιάστρια, μελέτη και επίβλεψη εργασιών Κωνστ.Δρόσου πολιτικός μηχανικός) και το έργο στοίχισε 140.500.000 δρχ.

Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ναού χρειάζεται να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες συντήρησης (υπεύθυνος συντηρητής Πέτρος Σγούρος) και αποκατάστασης του τοιχογραφικού διάκοσμου και του ξυλόγλυπτου τέμπλου που είναι το αρχικά του ναού ( 2ο μισό του 19ου αιώνα) , οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο νέου έργου.

Χρηματοδότης: Noμαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών


Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

14/04/1999 - 31/12/2002

Τόπος:

  • Γρεβενά, Γρεβενών

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντία Δρόσου
Πολιτικός μηχανικός Ms Αναστήλωσης, 11η ΕΒΑ
Τηλ: +30 23310 29737
Fax: +30 23310 71725, 2310 457902
e-mail: asioz@tee.gr

Αντώνιος Πέτκος
Ειδηκότητα: Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 23310 22787
Fax: +30 23310 71725

Βιβλιογραφία:

  • Tσιλιπάκου Αγαθονίκη - Δρόσου Κωνσταντία, ΑΔ (Αρχαιολογικό Δελτίο), Χρονικά 1997, Αθήνα, 1997, σ. 172
  • Δρόσου Κωνσταντία, "Εργασίες αποκατάστασης μνημείων νομού Γρεβενών κατά τα έτη 1995-2001". Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, Τα Γρεβενά, Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός, Αθήνα, 2002

Ετικέτες:

Έτος:

1999
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις