Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση καθολικού μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπήλαιου Γρεβενών
Το καθολικό της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε το 1633 και ανήκει στον αγιορείτικο τύπο ναών. Στη δυτική πλευρά του φέρει λιτή που κατασκευάστηκε το 1910. Η τοιχοποιία του αποτελείται από αργολιθοδομή με οριζόντιες ξυλοδεσιές μη ορατές στις όψεις.Ο ναός στο αρχικό τμήμα του φέρει στο σύνολό του εσωτερικά και στο επάνω τμήμα της δυτικής όψης, σημαντικές τοιχογραφίες της εποχής κτίσης τουΤο κύριο πρόβλημα, καθοριστικό για τη συνέχεια του μνημείου, ήταν η απόκλιση της νότιας , ανατολικής και βόρειας τοιχοποιίας, στην οποία παρατηρήθηκε προοδευτικλή αύξηση, μετά το σεισμό του 1995. Η ανάλυση του φορέα και η παρακολούθηση των παραμορφώσεων κατέδειξε ότι ο ναός βρισκόταν σε οριακή κατάσταση.
Στερεώθηκε η τοιχοποιία με βαθιά αρμολογήματα, μόνο στις περιοχές που έλειπε το κονίαμα. Προηγήθηκε καθαρισμός των όψεων με συρματόβουρτσα. Στο τμήμα που αφορούσε τη νεώτερη λιτή στην ξύλινη στέγη πάνω από το σανίδωμα υπήρχε πλάκα πάχους 15 εκατοστών σε όλη την επιφάνειά της, η οποία κόπηκε και απομακρύνθηκε. Το σανίδωμα της στέγης ήταν τελείως σαθρό και αντικαταστάθηκε. Τοποθετήθηκε υγρομόνωση και επανατοποθετήθηκαν οι πέτρινες πλάκες. Εγκαταστάθηκε δίκτυο περίδεσης με ελκυστήρες από ανοξείδωτο χάλυβα στις δύο κύριες διευθύνσεις του ναού σε μικρή απόσταση πάνω από τους παλιούς ξύλινους ελκυστήρες και εξωτερικά στη βάση των τρούλων σε μορφή δακτυλίου.
Αντικαταστάθηκαν τα μεταλλικά κουφώματα του ναού με άλλα από καστανιά.Μεταφέρθηκε η ξυλόγλυπτη θύρα από το δυτικό τοίχο της λιτής στην αρχική της θέση, στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα. Στα παράθυρα της βόρειας και νότιας κόγχης του κυρίως ναού, επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους τα κανάτια αφού συλλέχθηκαν από το δάπεδο του ναού και αφού έγινε προληπτική συντήρηση από συντηρητές.Καθαιρέθηκαν τα στέγαστρα από λαμαρίνα που υπήρχαν στη νότια και δυτική όψη. Κατασκευάστηκαν νέα στέγαστρα από καστανιά με επικάλυψη από πλάκες.
Στη βόρεια πλευρά του ναού κατασκευάστηκε σύστημα αγωγών αποστράγγισης.
Συντηρήθηκε ο λίθινος τοίχος αντιστήριξης του πρανούς στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ναού και υποβιβάστηκε το ύψος του κατά 50 εκατ.
Συντηρήθηκε η τοιχοποιία του κωδωνοστασίου με αρμολογήματα στις περιοχές που έλειπε το συνδετικό κονίαμα. Απομακρύνθηκε το σενάζ από οπλισμένο σκυρόδεμα και έγινε περίδεση με ανοξείδωτο χάλυβα σε τρεις στάθμες.
Εγιναν εργασίες προληπτικής συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2001 το κόστος του έργου ήταν 106.000.000δρχ.

Το 2001 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθολικού της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες άρχισαν το 1999. Εφαρμόστηκε οι εγκεκριμένη μελέτη (αρχαιολογική τεκμηρίωση Αγαθονίκη Τσιλιπάκου αρχαιολόγος, αρχιτεκτονική μελέτη και αποτύπωση Αλεξάνδρα Οικονομίδου αρχιτέκτων μηχανικός και Ελπίδα Μαυροβίτου εργοδ.σχεδιάστρια και Γιώργος Πέτρου συνεργάτης πεδίου, στατική μελέτη και επιβλέπουσα των εργασιών Κωνσταντία Δρόσου πολιτικός μηχανικός) .

Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ναού χρειάζεται να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του τοιχογραφικού διάκοσμου και του ξυλόγλυπτου τέμπλου που είναι το αρχικά του ναού για τις οποίες υπάρχει εγκεκριμένη συνολική μελέτη και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο νέου έργου.

Χρηματοδότηση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

04/04/1999 - 17/10/2001

Τόπος:

  • Γρεβενά, Γρεβενών

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντία Δρόσου
Πολιτικός μηχανικός Ms Αναστήλωσης, 11η ΕΒΑ
Τηλ: +30 23310 29737
Fax: +20 2331071725, 2310 457902
e-mail: asioz@tee.gr

Αντώνιος Πέτκος
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 23310 22787
Fax: +30 23310 71725

Βιβλιογραφία:

  • Tσιλιπάκου Αγαθονίκη, Αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση σε μνημεία του Νομού Γρεβενών στα πλαίσια του αναστηλωτικού έργου της 11ης Ε. Β. Α. Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο "Τα Γρεβενά, Ιστορία- Τέχνη- Πολιτισμός., Γρεβενά, 2002
  • Δρόσου Κωνσταντία, "Καθολικό μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπηλαίου, παρουσίαση της μελέτης και των εργασιών αποκατάστασης". ΙΣΤ Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη., Θεσσαλονίκη, 2003
  • Δρόσου Κωνσταντία, "Εργασίες αποκατάστασης μνημείων νομού Γρεβενών κατά τα έτη 1995-2001" ., Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, Τα Γρεβενά, Ιστορία - Τέχνη- Πολιτισμός, Γρεβενά, 2002
  • Τσιλιπάκου Αγαθονίκη - Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο 52, Χρονικά, Αθήνα, 1997, 773-776
  • Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο, Χρονικά, Αθήνα, 2000
  • Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο, Χρονικά, Αθήνα, 1999
  • Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο, Χρονικά, Αθήνα, 1998

Ετικέτες:

Έτος:

1999
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις