Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση Γέφυρας Πορτίτσας Σπήλαιου Γρεβενών
Στο δυτικό άκρο του φαραγγιού του Σπηλαίου σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού ενδιαφέροντος, ορθώνεται στον ποταμό Βελονιά παραπόταμο του Aλιάκμονα, η δίτοξη γέφυρα της Πορτίτσας, που η κατασκευή της ανάγεται στο 19ο αιώνα.Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 30μ., το πλάτος της στη μέση του μεγάλου τόξου είναι 2.65μ. και διευρύνεται στις άκρες της. Οι εργασίες αποκατάστασης αφορούσαν κατ αρχήν τη στερέωση της γέφυρας και μετά την αποκατάσταση της μορφής της.
Στο πλαίσιο της συντήρησης της γέφυρας, καθαιρέθηκαν τα νεώτερα αρμολογήματα από γκρί τσιμέντο και ακολούθησαν νέα με παράλληλη συμπλήρωση των κενών, που υπήρχαν στις όψεις της και στο εσωράχιο των τόξων λόγω τοπικών πτώσεων μικρών λίθων. Ανακτίσθηκε ο αποδιοργανωμένος νεροκόφτης ο οποίος προστατεύει το μεσαίο βάθρο ανάντη. Πρόκειται για φθορά η οποία προκλήθηκε από δένδρο που φύτρωσε μέσα στη λιθοδομή.
Η διάβαση αποτελείται από ακανόνιστου σχήματος ασβεστόλιθους, υπόλευκου χρώματος και φέρει τρεις αναβαθμούς.Εγινε αρμολόγημα και συμπληρώθηκαν λίγα κενά που υπήρχαν με λίθους από το ίδιο πέτρωμα, το οποίο προμηθευτήκαμε από πεσμένα τεμάχια λίθων από τους παρακείμενους βράχους του φαραγγιού.
Ακολούθησαν ενέματα από σωληνίσκους που τοποθετήθηκαν σε όλες τις όψεις της λιθοδομής, με σκοπό τη στερέωση του εσωτερικού της γέφυρας.
Για την αποκατάσταση της μορφής της, καθαιρέθηκε το νεωτερικό στηθαίο από οπλισμένο σκυρόδεμα, ήδη πολύ φθαρμένο με απολέπιση των επιφανειών και οξείδωση του οπλισμού.Κατασκευάστηκε νέο πέτρινο στηθαίο σε απλή μορφή μετά από σχετική έρευνα σύμφωνα με τη μελέτη.

Το έργο της αποκατάστασης της λιθόκτιστης γέφυρας της Πορτίτσας άρχισε το 1999. Φορέας υλοποίησης ήταν η ΤΥΔΚ Ν. Γρεβενών, ενώ την επίβλεψη είχε μηχανικός της 11ης ΕΒΑ μετά από αρμόδια ανάθεση.Εφαρμόστηκε η εγκεκριμένη μελέτη (μελέτη κσι επίβλεψη εργασιών Κωνστ.Δρόσου πολιτικός μηχανικός 11ης ΕΒΑ με συνεργάτη τον κ. Στέφ.Νεόπουλο πολιτικό μηχανικό έκτακτο υπάλληλο 11ης ΕΒΑ). Ο προϋπολογισμός ένταξης του έργου στο Β ΚΠΣ ήταν 24.000.000.δρχ. Οι εργασίες που ήδη ολοκληρώθηκαν στοίχισαν 17.740.000 δρχ.

Xρηματοδότης: Noμαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

14/07/1999 - 09/06/2001

Τόπος:

  • Γρεβενά, Γρεβενών

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντία Δρόσου
Αναστηλώτρια πολιτικός μηχανικός
Τηλ: +30 23310 29737
Fax: +30 23310 71725, 2310 457902
e-mail: asioz@tee.gr

Βιβλιογραφία:

  • Δρόσου Κωνσταντία, "Εργασίες αποκατάστασης μνημείων νομού Γρεβενών κατά τα έτη 1995-2001" ., Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, Τα Γρεβενά, Ιστορία - Τέχνη- Πολιτισμός, Γρεβενά, 2002
  • Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο, Χρονικά, Αθήνα, 1999
  • Δρόσου Κωνσταντία, Αρχαιολογικό Δελτίο, Χρονικά, Αθήνα, 1998
  • , Χρονικά, Αθήνα, 2000
  • , Χρονικά, Αθήνα, 1998
  • , Χρονικά, Αθήνα, 1999

Ετικέτες:

Έτος:

1999
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις