Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στο πλαίσιο του διετούς κύκλου δράσεων «Μουσικά χωριά στην πόλη» (2024-2025) επιδιώκει μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων να φωτίσει όψεις της μουσικής καθημερινότητας στην πόλη, τους τρόπους που η μουσική κληρονομιά εξελίσσεται και μεταβιβάζεται στον αστικό χώρο, μέσα από τη δράση μουσικών κοινοτήτων, μουσικών χωριών στην πόλη. Φέτος, το Μουσείο δίνει βήμα επικοινωνίας σε τοπικούς, εθνοτοπικούς συλλόγους και παρέες με μουσικοχορευτική δραστηριότητα καθώς και σε δίκτυα μουσικών που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη δράση τους και τη σημασία τους τόσο για τη μουσική κληρονομιά όσο και για τη ζωή των ανθρώπων στην πόλη.Ο δεύτερος κύκλος δράσεων του Μουσείου «Μουσικά χωριά στην πόλη - Ζωντανή μουσική κληρονομιά στον αστικό χώρο» (2024-2025) ξεκινά με τη μουσική εκδήλωση:
"Γλεντώντας στο μεγάλο χωριό της Αθήνας"
Ανακαλύπτοντας τα γλέντια στα κουτούκια, τις ταβέρνες και τις μουσικές σκηνές της πόλης
19:30 ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
Συμμετέχουν:
οι μουσικοί Μυρσίνη Ποντικοπούλου-Βενιέρη και Αλέξανδρος Ριζόπουλος, η φωτογράφος - δασκάλα παραδοσιακών χορών
Άρτεμις Λιάγκα, η δασκάλα παραδοσιακών χορών Χριστούλα Λύκου.
Συντονίζει η μουσικός και δημοσιογράφος Μάρω Παναγή
20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Η νεολαία του κέντρου της Αθήνας χορεύει, τραγουδά, παίζει μουσική και γλεντά καθημερινά σε μικρά κουτούκια και ταβερνεία, στους πεζοδρόμους, τα πάρκα αλλά και μεγαλύτερες σκηνές, ενώ τα καλοκαίρια ενώνεται σε κυκλικούς χορούς σε μεγάλα φεστιβάλ.
Μουσικοί και θαμώνες των χώρων αυτών, ως ακροάτριες και ακροατές, χορευτές και χορεύτριες και γλεντιστές, συνδημιουργούν, στο πλαίσιο της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, μια μεγάλη ανοιχτή μουσική κοινότητα στην Αθήνα, η οποία αποτελεί φορέα της ζωντανής πολιτιστικής
κληρονομιάς και συνδράμει στην εξέλιξή της στη σύγχρονη εποχή, στον αστικό ιστό.
Πάνω στα τσιμέντα της πόλης και κάτω από τον ήχο μιας μουσικής παλιάς, οι νέοι και οι νέες επικοινωνώντας μέσα από τον χορό και το γλέντι κι αφού ιδωθούν ξανά και ξανά, γνωρίζονται και κάνουν καινούργιες παρέες, μοιράζονται αξίες και κοινά βιώματα διαμορφώνοντας την ταυτότητά
τους και χαράζοντας τη συλλογική μνήμη.
Τι είναι αυτό που μαγεύει τη νεολαία κάθε ηλικίας στη μουσική αυτή; Πώς νιώθουν οι χορευτές και οι οργανοπαίκτες ως μέλη αυτής της ευρύτερης και ανοιχτής κοινότητας αλλά και κατ’ επέκταση ως φορείς της ζωντανής μουσικής κληρονομιάς;».
Παίζουν τα Κιντέρια:
Μυρσίνη Ποντικοπούλου -Βενιέρη (βιολί), Γιώργος Χριστοδούλου (λαούτο), Βαγγέλης Παππάς (κλαρίνο), Ανδρέας
Δρακόπουλος (κρουστά).
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συµµετοχήςΤηλ. επικ. 210 32 54 129 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 µε 15:00) ή στην πλατφόρµα more.com: αγορά voucher (ελεύθερης εισόδου)