Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


“ΣΤΡΩΜΑΤΑ/LAYERS”. Διήμερο Αρχαιολογικό Εργαστήριο για Άτομα με Ψυχικά Νοσήματα (Δράση εορτασμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022).

Το Διήμερο Αρχαιολογικό Εργαστήριο «Στρώματα/Layers», σχεδιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ και το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 υπό τον άξονα της Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και βάσει θετικής αποτίμησης του ανάλογου αρχαιολογικού εργαστηρίου των ΕΗΠΚ 2021 (βλ. οικεία καταχώρηση).

Υπό την προοπτική επικαιροποιημένων ρόλων που μπορεί να αναλάβει η Αρχαιολογία σήμερα και να συμβάλλει στην ατομική και συλλογική ευημερία, διερευνάται δυνητική λειτουργία των Αρχαιοτήτων ως θεραπευτικού ερεθίσματος για ψυχικά πάσχοντες. Η συγκεκριμένη Δράση συνιστά πιλοτική δοκιμή για τη διεπιστημονική ανάπτυξη μίας εδραζόμενης στην Πολιτιστική Κληρονομιά Ψυχοθεραπευτικής Παρέμβασης με έμφαση στις Αρχαιότητες, σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, η οποία και αποτιμά ποιοτικά και ποσοτικά την επίδρασή της. Καθώς, επίσης, επιδιώκεται εμπέδωση της εμπειρίας των συμμετεχόντων μέσω της Σύγχρονης Τέχνης, προσκλήθηκε και συμμετείχε ενεργά στην καταληκτική δράση του Εργαστηρίου, το MΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά κύριο λόγο εσωτερικοί ασθενείς της Α΄ΨΚ ΑΠΘ, ενώ επίσης παρακολούθησαν ενεργά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευόμενοι ψυχολόγοι. Βάσει θετικής αποτίμησης της επίδρασής της η Δράση διεξήχθη κατόπιν τακτικώς, ως κύκλος εφαρμογής (βλ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Layers 2022-2023").​ 

Ημερομηνία:

23/09/2022 - 24/09/2022

Τόπος:

  • Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Επικεφαλής Δράσης: Ευθυμία Ντάφου, αρχαιολόγος ΥΠΠΟ

Επιστημονική ομάδα Α΄ΨΚΛ ΑΠΘ-ΓΝΘ Παπαγεωργίου (Υπεύθυνοι Αποτίμησης): Ελένη Παρλαπάνη, αν.καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Παναγιώτα Καραμούζη, κλινική ψυχολόγος, Βιργινία Τσιπροπούλου, ψυχίατρος, Βασιλική Χολέβα, κλινική ψυχολόγος, Γιάννης Διακογιάννης, καθηγητής Ψυχιατρικής-Δ/ντής Α΄ΨΚ ΑΠΘ (εποπτεία).

Επιστημονική ομάδα ΥΠΠΟ: Ε. Ντάφου, αρχαιολόγος (σύλληψη-σχεδιασμός-εκτέλεση της δράσης)· Γιάννης Νιαούρης, αρχιτέκτων (ανάπτυξη σχεδιασμού-εκτέλεση)· Ξενοφών Γιαννάκης, αρχιτέκτων (θεωρία και πρακτική αναστήλωσης-εκτέλεση)· Χάρης Τσαγγαλίδης, συντηρητής αρχαιοτήτων (επιτόπια παρουσίαση)· Χριστίνα Μαβίνη, μουσειολόγος-επιμελήτρια εκπαίδευσης MOMus (σχεδιασμός-εκτέλεση για το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Πολιτιστική Διαχείριση, Αρχαιότητες, Αρχιτεκτονική, Εικαστικές Τέχνες

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Η δράση απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων και δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2024