Το Μουσείο, στο πλαίσιο του τριετούς (2021-2023) κύκλου δράσεων «Μουσικές ταυτότητες» που για το 2023 σχεδιάστηκαν κάτω από τη θεματική «Μουσική και κοινωνική ταυτότητα», επιχειρεί, μέσα από μια σειρά δράσεων, να φωτίσει τη σχέση της μουσικής με τη συγκρότηση κοινωνικών ταυτοτήτων μη ευνοημένων κοινωνικών ομάδων.
Έξι μουσικές και μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, δράσεις μουσειακού θεάτρου, κ.ά. που ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου 2023 και θα ολοκληρωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, θα περιγράψουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, όψεις της σχέσης της μουσικής -ως μέλους, λόγου, κίνησης- με τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας των γυναικών, μέσα σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, του κόσμου «του περιθωρίου», των τσιγγάνων-ρομά μουσικών, φωτίζοντας ταυτόχρονα την πλούσια μουσική παράδοση μέσα στην οποία οι ομάδες αυτές εκφράστηκαν μουσικά.
Μετά την ολοκλήρωση του αφιερώματος στον κόσμο των γυναικών, ο κύκλος εκδηλώσεων συνεχίζεται και επιχειρεί να φωτίσει τη σχέση της μουσικής με τον κόσμο «του περιθωρίου και της παραβατικότητας» όπως εκφράστηκε μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι.
Στις 10 Ιουλίου δύο αλληλένδετες δράσεις στον κήπο του Μουσείου «μιλούν» για τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό ως στοιχεία έκφρασης αλλά και διαμόρφωσης της κοινωνικής ταυτότητας των ανθρώπων του περιθωρίου μέσα από την αστική παράδοση του Ρεμπέτικου και μας καλούν να ακολουθήσουμε νοερά τα μονοπάτια (ανα)δημιουργίας του:
20:30 Ομιλία
Με τον Γιώργο Μακρή, Μουσικό, Ερευνητή του Ρεμπέτικου
20:45 Μουσική εκδήλωση
«Το ρεμπέτικο τραγούδι, αν και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας του νεοελληνικού τραγουδιού, κυνηγήθηκε διαχρονικά για τα μηνύματά του και αμφισβητήθηκε ως προς την ποιότητα της πολιτιστικής του προσφοράς.
Βίωσε το βάναυσο «κυνήγι μαγισσών» με λογοκρισίες και ποινικές διώξεις των συντελεστών του. «Τιμωρήθηκε», με τη δημιουργία στερεοτύπων – όχι μόνο για τον δήθεν αντι-πατριωτικό του χαρακτήρα αλλά και σαν δημιούργημα της παραβατικότητας και της φυλακής…
Μισές αλήθειες… Ναι! γιατί και η παραβατικότητα είναι μέρος της μεγάλης κοινωνικής εικόνας και παράγει κι αυτή καλλιτεχνικό έργο.
Από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα αρχίζει αυτό το μουσικό νταραβέρι και στην αποφράδα περίοδο του 1922 οι Σμυρνιοί μουσικοί, που η μοίρα τους οδηγεί στο μεγάλο
λιμάνι του Πειραιά, ενώνουν τη μουσική τους αύρα και δεξιοσύνη με αυτή των ντόπιων μουσικών… Έτσι στον Πειραιά επωάστηκε το ρεμπέτικο μέσα από ποικίλες μουσικές επιρροές και ντοπιολαλιές, με το μπουζούκι διαμεσολαβητή να κεντά με νότες τα χίλια-μύρια βάσανα της ζωής… Με την ελπίδα των ανθρώπων, που με το τραγούδι και το χορό ξορκίζουν τις δυσκολίες είτε με τον ιδιαίτερο μυστικισμό του αγριεμένου ζεϊμπέκικου είτε με το ανάλαφρο μέρωμα του χασάπικου».
Παίζει το μουσικό σχήμα ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ: Σπύρος Γκούμας (μουσική επιμέλεια, μπουζούκι, τραγούδι), Σοφία Κονταράτου (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρης Γκούμας (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Μακρής (κιθάρα, τραγούδι), Μυρτώ-Κατερίνα Φατούρου (ακορντεόν, τραγούδι), Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμάς)
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. επικ. 210 3254129 (Δευ-Παρ 09:00-15:00)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας