Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας φιλοξενεί την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 12:00, στον κήπο του, τρεις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής σε ένα ευφρόσυνο μουσικό αντάμωμα.
Πρόκειται για τις χορωδίες «Ροδιά», «Περπερούνα» και «Φοίβος Ανωγειανάκης» που με τις οδηγίες των μουσικοδιδασκαλισσών τους, Μάρθας Μαυροειδή, Αυγερινής Γάτση και Ευαγγελίας Χαλδαιάκη, θα παρουσιάσουν 12 τραγούδια από το μουσικό τους ρεπερτόριο, κάποια από τα οποία σε μεταξύ τους σύμπραξη.
Στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την αρχή μιας μουσικής συνεργίας, μια αφορμή ανταμώματος και γνωριμίας τόσο μεταξύ των μελών των χορωδιών όσο και με το κοινό του Μουσείου, που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι.
Λίγα λόγια για τις χορωδίες
ΧΟΡΩΔΙΑ «ΡΟΔΙΑ»
Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Ροδιά» δημιουργήθηκε το 2012 από την μουσικό Μάρθα Μαυροειδή. Η Ροδιά μελετάει και παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας στις στυλιστικές λεπτομέρειες κάθε περιοχής αλλά και στο λαογραφικό πλαίσιο του κάθε τραγουδιού: τα έθιμα με τα οποία συνδέεται και τη θέση τους μέσα στον ετήσιο κύκλο των εορτών. Το ρεπερτόριό της είναι αποτέλεσμα έρευνας σε μουσικά αρχεία από καταγραφές και ηχογραφήσεις, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την προφορική παράδοση που σώζεται σήμερα.
Έχει δώσει συναυλίες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Μέγαρο Μουσικής, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, και στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Το 2021 η Ροδιά έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μελετώντας τραγούδια που μιλάνε για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, και οργανώνοντας μια σειρά από διαλέξεις με θέμα το 1821 με καλεσμένους τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα κ.ά. Το αφιέρωμα έκλεισε με μία συναυλία με τίτλο «Μουσικές διηγήσεις για το ‘21», που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή η Ροδιά μελέτησε τραγούδια από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης, τα οποία ηχογράφησε σε δίσκο το φθινόπωρο του 2022. Η Ροδιά συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, παίρνοντας μέρος στο εορταστικό φεστιβάλ του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (2017), και ενισχύοντας οικονομικά την οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων (2020) και την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Άλλος Άνθρωπος» για δημιουργία προσωρινών κατοικιών για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας (2023).
ΧΟΡΩΔΙΑ «ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ»
Η «Χορωδία της Περπερούνας» δημιουργήθηκε στον χορευτικό σύλλογο «Η Περπερούνα» το 2011, με πρωτοβουλία του χοροδιδασκάλου Στέφανου Γανωτή. Το ρεπερτόριό της είναι παραδοσιακά τραγούδια, γνωστά ή ανεξερεύνητα, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο μες στη διαδρομή της έχει καταπιαστεί και με νέες συνθέσεις, μελοποιήσεις ποιημάτων, τραγούδια από παραδόσεις άλλων χωρών κ.ά. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Αθήνα σε εκδηλώσεις που αφορούν τον χορό, τη στήριξη κοινωνικών δράσεων, αλλά και με συναυλίες. Τη διεύθυνση και εμψύχωση της ομάδας αναλαμβάνει η Αυγερινή Γάτση.
ΧΟΡΩΔΙΑ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ»
Η χορωδία «Φοίβος Ανωγειανάκης» προκύπτει από τα σεμινάρια ομαδικού παραδοσιακού τραγουδιού που οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ), την επιμέλεια των οποίων έχει από το 2013 η Ευαγγελία Χαλδαιάκη. Το εν γένει ρεπερτόριο της χορωδίας αφορά μουσικό υλικό που προκύπτει από αρχειακή και δισκογραφική έρευνα. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της μελετώνται τραγούδια με έμφαση στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και νεώτερες συνθέσεις στο ύφος της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Στόχος είναι να αποδίδεται ομογενοποιημένα η ομαδική ερμηνεία των τραγουδιών που διδάσκονται (το ύφος, τα στολίδια, οι αναπνοές, κ.λπ.), ενώ συζητιούνται επίσης λαογραφικά στοιχεία, όπως η θεματολογία των τραγουδιών του ρεπερτορίου της, οι αφορμές δημιουργίας και αναπαραγωγής τους, αλλά και μουσικολογικά, όπως η τεχνική απόδοσής τους, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, κ.ά.
Η χορωδία έχει ήδη συμμετάσχει σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια σε σύμπραξη με τα μουσικά σύνολα του ΚΕΜΦΑ ή άλλες μουσικές ομάδες και μουσικούς. Ως παραδείγματα της συνεργασίας της με την ορχήστρα «Φοίβος Ανωγειανάκης» αναφέρονται η συναυλία «Τραγουδάμε την Αίγινα», σε συνδιοργάνωση με το περιοδικό «Η Αιγιναία» τον Ιούνιο του 2022 στην Αίγινα, «Οι παραλλαγές του Θούριου του Ρήγα» στα πλαίσια του συνεδρίου «Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις» τον Μάρτιο του 2019, η συμμετοχή της στην 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων τον Φεβρουάριο του 2019 αλλά και στο 8ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων τον Ιούνιο του 2019 κ.ά. Παρατίθενται επίσης παραδειγματικά η σύμπραξη της χορωδίας με το μουσικό σχήμα «Ποζαύλι» για το αφιέρωμα στην κυπριακή μουσική παράδοση «Τρεις ελιές τζαι μια ντομάτα», που παρουσιάστηκε τον Μάιο και Δεκέμβριο του 2018 στο ΚΕΜΦΑ και στον χώρο ΖΠ87 στην Αθήνα, με τη Μαντολινάτα του ΚΕΜΦΑ σε συναυλία στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου τον Μάιο του 2019, οι παρουσιάσεις στις μουσικές συναυλίες του ΚΕΜΦΑ «Μουσικές της μνήμης και του φωτός» κάθε καλοκαίρι στην αυλή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, κ.ά. Η χορωδία έχει επίσης πραγματοποιήσει μερικές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις δημοτικών τραγουδιών, που βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο.