Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Καινοτόμο σύστημα 3Δ Περιήγησης εντός Ζωντανής Αναμεταδιδόμενης Υποβρύχιας Εικόνας i-blueCulture

​Στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καινοτόμο σύστημα 3Δ Περιήγησης εντός Ζωντανής Αναμεταδιδόμενης Υποβρύχιας Εικόνας» με το ακρωνύμιο iblueCulture.

Σκοπός του i-blueCulture είναι να προσφέρει μία ουσιαστική εμπειρία «στεγνής κατάδυσης» (dry diving) σε θέσεις Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνοντας στον επισκέπτη ενός μουσείου ή κέντρου ενημέρωσης στη στεριά, καθώς επίσης και στους επισκέπτες που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή, στην οποία εντοπίζονται οι θέσεις, αλλά δεν καταδύονται,  τη δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης στο υποβρύχιο περιβάλλον μέσα από ζωντανά αναμεταδιδόμενη εικόνα.

Τα κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Μια οικονομικά αποδοτική μεθοδολογία 3Δ (τρισδιάστατης) ψηφιακής ανακατασκευής υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
  • Δύο εφαρμογές «στεγνής κατάδυσης» για επισκέπτες
  • Ένα σύστημα επιτήρησης χαμηλού κόστους για θέσεις Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο πλαίσιο του i-blueCulture παρουσιάζονται πιλοτικά 3 θέσεις Βυζαντινών ναυαγίων, που βρίσκονται στον όρμο «Βασιλικός» της νήσου Περιστέρας Αλοννήσου και εντοπίζονται σε βάθος μεταξύ 55 και 60 μέτρων με φορτία που αποτελούνται από 3000 – 4000 αμφορείς και χρονολογούνται στον 10ο, 11ο και 12ο αιώνα μ.Χ.

Ακόμα, το φορτηγό πλοίο «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», το οποίο κατασκευάστηκε στη Σκωτία το 1950 και βυθίστηκε το 1983 σε βάθος 43 μέτρων στον όρμο του Πανόρμου στη Σκόπελο. Το πλοίο μετέφερε 2.600 τόνους τσιμέντου από τον Βόλο στον Πειραιά με τελικό προορισμό την Αλγερία. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ναυάγιο σε εξαιρετική κατάσταση,  στο οποίο η κατάδυση απαγορευόταν μέχρι πρόσφατα, επειδή είναι βυθισμένο εντός ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα i-blueCulture αποτελεί μία συνεργατική δράση της ΕΕΑ με το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου και την εταιρία ArxNET.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2021 - 28/10/2023

Τόπος:

  • Αλόννησος, Μαγνησίας
  • Σκόπελος, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση, Αρχαιολογικοί χώροι

Ετικέτες:

Έτος:

2023

Είδος Προγράμματος:

Ερευνητικό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις