Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση τοιχογραφιών, λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και ξυλόγλυπτων στοιχείων Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σαμαρίνας» του έργου «Αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά) Σαμαρί

1.png


Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Μεγάλη Παναγιά» βρίσκεται εντός του οικισμού της Σαμαρίνας Γρεβενών και είναι κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Φ.Ε.Κ. 35/Β/02.02.1962). Ανήκει στον τύπο των τρίκλιτων ξυλόστεγων βασιλικών με ημικυκλική αψίδα ιερού και υπερυψωμένο διώροφο γυναικωνίτη.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν σε επεμβάσεις καθαρισμού, στερέωσης, αισθητικής αποκατάστασης και προστασίας των τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου τέμπλου, της ξύλινης οροφής, των ξύλινων και λίθινων διατηρητέων στοιχείων, των φορητών εικόνων, των θυρών του Διακονικού και της Πρόθεσης, καθώς και των μεταλλικών στοιχείων του Ναού.

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση του διακόσμου του Ναού, ώστε να παραδοθεί ο ναός πλήρως ενισχυμένος, στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός ενώ το αποτέλεσμα θα είναι οι εργασίες του να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη απόδοση στους κατοίκους και τους επισκέπτες του οικισμού της Σαμαρίνας, προς χρήση ένα μνημείο που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή. Με τη λατρευτική χρήση του μνημείου και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, εξυπηρετούνται και άλλες συμπληρωματικές λειτουργίες (θρησκευτικές εκδηλώσεις, κοινωνικές συναθροίσεις κ.ά).

Ο προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 500.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2022.


Ημερομηνία:

01/01/2021 - 31/12/2022

Τόπος:

  • Γρεβενά, Γρεβενών

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Χρήστος Σοφόπουλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Μελίνα Φωτοπούλου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Αικατερίνη ζωή Φτίκου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις