Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών λίθινων κιόνων και δαπέδου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου ή Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Λουτρό Μενιδίου» του έργου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου ή Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Λουτρό Μενιδίου»

1.png


Ο Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου βρίσκεται βορείως των Αχαρνών, σε πλάτωμα υψώματος πάνω από τον Κηφισό ποταμό, στη θέση Μενιδιάτικα. Τιμούνται ο Αγ. Νικόλαος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Χρονολογείται στον 16ο αιώνα, ανήκει στον τύπο του σύνθετου σταυροειδή εγγεγραμμένου, τετρακιόνιου με οκτάπλευρο τρούλο και τριμερές ιερό. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι επιχρισμένες με νεωτερικό τσιμεντοκονίαμα, ενώ το εσωτερικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες που ανάγονται στο τέλος του 17ου αιώνα και σε ορισμένα σημεία διακρίνονται και παλαιότερα στρώματα.

Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε σοβαρές βλάβες στις τοιχοποιίες και τους θόλους του μνημείου.  Το  έργο περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης του εδάφους, αποκατάστασης του μνημείου, ανασκαφικές έρευνες και εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και των λίθινων στοιχείων του.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν σε επεμβάσεις καθαρισμού, στερέωσης και αισθητικής αποκατάστασης και προστασίας των τοιχογραφιών, των λίθινων κιόνων και του δαπέδου του Ναού.

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου, των λίθινων κιόνων και του δαπέδου του μνημείου, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι οι εργασίες του να συμβάλουν στην απόδοση ενός σημαντικού μνημείου στους κατοίκους της περιοχής των Αχαρνών και ειδικότερα στους κατοίκους της περιοχής του Μενιδίου, καθώς και στους επισκέπτες απολύτως λειτουργικό και ασφαλές. Σ

Ο προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 350.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττικής 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2021.


Ημερομηνία:

08/06/2018 - 31/12/2021

Τόπος:

  • Αχαρνές, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Χαρά Σακελλάρη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Ιωάννα Παπαϊωάννου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις