Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΜΒΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΙΘΙΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

1.png

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο. Κτίστηκε το 1707, μετά από αίτημα των κατοίκων της πόλης προς τις Βενετικές αρχές. Ήταν μικρών διαστάσεων ναός και αφιερώθηκε στη μνήμη των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Στο σεισμό του 1724 ο ναός υπέστη σοβαρότατες ζημιές και οικοδομήθηκε εκ βάθρων στις σημερινές του διαστάσεις. Το 1976 υπέστη μερική καταστροφή από πυρκαγιά.

Αποτελεί τυπικό δείγμα μονόκλιτης βασιλικής με ημικυκλική αψίδα της περιοχής των Ιονίων Νήσων. Οι περιμετρικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από λιθοδομή κατά το ισοδομικό σύστημα. Η επικάλυψη του Ναού γίνεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη και εσωτερικά φέρει οριζόντια ξύλινη οροφή (ουρανία), καθώς και ξύλινο γυναικωνίτη.

Ο σεισμός της 14ης Αυγούστου 2003 που έπληξε την Λευκάδα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ναό και ειδικότερα έντονες ρηγματώσεις τόσο στο βόρειο και νότιο τοίχο όσο και στον ανατολικό και δυτικό.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν σε επεμβάσεις καθαρισμού, στερέωσης, αισθητικής αποκατάστασης και προστασίας του ξυλόγλυπτου τέμπλου, του άμβωνα, καθώς και των λίθινων αρχιτεκτονικών στοιχείων του μνημείου.

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση του διακόσμου του Ναού, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι οι εργασίες του υποέργου να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη απόδοση ενός σημαντικού μνημείου στους κατοίκους της νήσου Λευκάδας και ειδικότερα στους κατοίκους του Δήμου Λευκάδας, καθώς και στους επισκέπτες της.

Ο προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 280.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2021.

Ημερομηνία:

24/10/2019 - 31/12/2021

Τόπος:

  • Λευκάδα, Λευκάδας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Χριστίνα Σπεράντζα, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Δέσποινα Παπαϊωάννου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου


Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις