Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση των τοιχογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Οξύνειας Καλαμπάκας, Π.Ε. Τρικάλων» της Πράξης «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΞΥΝΕΙΑΣ, Δ. ΜΕΤΕΩΡΩΝ, Δ. ΜΕΤΕΩΡΩΝ, Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Π. ΘΕΣΣΑΛΙ

ESPA.png


Ο Ιερός Ναός του Αγ. Γεωργίου στην Οξύνεια αγιογραφήθηκε το 1779 από τους Χιοναδίτες ζωγράφους Κωνσταντίνο, Μιχαήλ και Ιωάννη. Ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, τύπος που σπανίζει στο Θεσσαλικό χώρο και συνδέεται άμεσα με τον τύπο του παρεκκλησίου της Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδιάς ή Κορμπόβου Τρικάλων ενώ ο τύπος του νάρθηκα θυμίζει τον ναό του Σωτήρος στη Δολίχη Ελασσόνας. Χαρακτηριστικό του ναού είναι το γείσο στην στέψη της τοιχοποιίας, κατασκευασμένο από λίθινες πλάκες, κατά το εκφορικό σύστημα- που προεξέχουν περίπου 5 εκ. από την τοιχοποιία.

Αναλυτικότερα οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην πραγματοποίηση στερεώσεων, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης των τοιχογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί απεντόμωση και θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας στα ξυλόγλυπτα στοιχεία.

Ο στόχος του υποέργου είναι να παραδοθούν οι τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα στοιχεία του ναού πλήρως συντηρημένα και αποκατεστημένα, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι το υποέργο να συμβάλει στην απόδοση ενός σημαντικού μνημείου στους κατοίκους του νομού Τρικάλων και ειδικότερα στους κατοίκους της Καλαμπάκας, καθώς και στους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 250.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2023.

Ημερομηνία:

10/05/2021 - 31/12/2023

Τόπος:

  • Τρίκαλα, Τρικάλων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Χρήστος Σοφόπουλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Γεωργία Αγγελοπούλου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις