Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – «Συντήρηση, αποκατάσταση ξυλόγλυπτου τέμπλου, φορητών εικόνων και ξύλινων στοιχείων του Καθολικού της Ι. Μονής Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο και του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου και του παρεκκλησίου αυτού, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Π.Ε. Μαγνη

ESPA.png

Ο Ιερός Ναός Αγ.Αθανασίου ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη δικλινή στέγη και βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του νομού Μαγνησίας. Κτίστηκε το 1795 από το Δήμο Ζηπανιώτη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή Αγ.Λαυρεντίου χρονολογείται (πιθανώς) στα μέσα του 13ου αιώνα και έχει υποστεί στο παρελθόν πολλές επισκευές, προσθήκες και ανακαινίσεις, που τροποποίησαν σε πολλά σημεία τον αρχικό σχεδιασμό της.

Στο έργο της συντήρησης του συνόλου των ξυλόγλυπτων τέμπλων, των ξύλινων στοιχείων και των εικόνων περιλαμβάνονται οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του ξυλόγλυπτου διακόσμου των ναών. Μέσα από τις εργασίες αυτές ο διάκοσμος του μνημείου θα αποκατασταθεί ολοκληρώνοντας την εικόνα των μνημείων.

Αναλυτικότερα οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην πραγματοποίηση στερεώσεων, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης των ξύλινων-ξυλόγλυπτων στοιχείων και των φορητών εικόνων, καθώς και απεντόμωση.

Ο στόχος του έργου είναι να παραδοθούν πλήρως συντηρημένος ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος των μνημείων και οι εικόνες που κοσμούν τα τέμπλα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες συντήρησης, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι να αποδοθούν τα μνημεία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους επισκέπτες πλήρως επισκέψιμα και λειτουργικά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πράξη ανέρχεται στο ποσό των 250.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2023.

Ημερομηνία:

20/05/2021 - 31/12/2023

Τόπος:

  • Πήλιο, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις