Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση ξυλόγλυπτων στοιχείων και τοιχογραφικού διακόσμου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής» του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ESPA.png


Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, ανεγέρθη το 1800 - όπως αναγράφει η κτητορική επιγραφή στον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα του ναού - στη θέση άλλου παλαιότερου βυζαντινού ναού. Βρίσκεται επί της οδού Δ. Σοφούλη στο κέντρο της Κομοτηνής.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού ακολουθεί τις τεχνοτροπίες του 19ου αι., επηρεάζεται δηλαδή από ρεύματα μπαρόκ-ροκοκό που με υστέρηση ενός αιώνα εισέρχονται στις τότε οθωμανανοκρατούμενες περιοχές. Το θεματολόγιο προέρχεται από το φυτικό και ζωικό κόσμο χωρίς να λείπουν και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (κορινθιακά κιονόκρανα). Αξιόλογος είναι και ο δεσποτικός θρόνος, ο οποίος είναι ξυλόγλυπτος, διαμορφωμένος σε δύο βαθμίδες, επιχρυσωμένος και φέρει την εικόνα του Χριστού Μέγα Αρχιερέα, διαστάσεων 90,5 εκ. ύψος και 60,5 εκ. πλάτος.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν κυρίως στο τέμπλο και συγκεκριμένα σε εργασίες στερέωσης και συμπλήρωσης καθώς και καθαρισμού, αισθητικής αποκατάστασης και προστασίας του. Στον ξυλόγλυπτο διάκοσμο επιπροσθέτως θα πραγματοποιηθεί απεντόμωση και αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Στις εργασίες συντήρησης περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και του τοιχογραφικού διακόσμου του Ναού, ο οποίος είναι περιορισμένης έκτασης και έχει πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Εντοπίζεται κυρίως στα ανώτερα τμήματα των τοιχωμάτων του κεντρικού κλίτους (μέτωπα τόξων των κιονοστοιχιών), στον ανατολικό τοίχο επάνω από το τέμπλο και στις κόγχες του Ιερού.

Ο στόχος του υποέργου είναι να παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένος ο διάκοσμος του μνημείου στο σύνολο του. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ναός να αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης της Κομοτηνής πλήρως επισκέψιμος και λειτουργικός, αναβαθμίζοντας την αισθητική του μνημείου και διατηρώντας την ιστορική του πορεία μέσα και από συμπληρωματικές λειτουργίες (Θρησκευτικές εκδηλώσεις, κοινωνικές συναθροίσεις, κ.τ.λ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πράξη ανέρχεται στο ποσό των 365.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30-07-2022.

Ημερομηνία:

15/05/2020 - 30/07/2022

Τόπος:

  • Κομοτηνή, Ροδόπης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​αρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Μελίνα Φωτοπούλου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις