Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου, Περιφέρειας Θεσσαλίας» της Πράξης «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΙΣΣΟΥ ΠΗΛΙΟΥ»

ESPA.png


Ο Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνας στον Κισσό Πηλίου, Ν. Μαγνησίας, βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία του χωριού και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα και σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε το 1774. Καλύπτεται με ενιαία δίριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο πολύ καλής τεχνοτροπίας που φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802). Το υποέργο αφορά σε εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού.

Αναλυτικότερα οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν αφορούν σε στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών του ναού.

Ο στόχος του υποέργου είναι να παραδοθούν οι τοιχογραφίες του ναού πλήρως συντηρημένες και αποκατεστημένες, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι το υποέργο να συμβάλει στην απόδοση ενός σημαντικού μνημείου στους κατοίκους του νομού Μαγνησίας και ειδικότερα στους κατοίκους του Πηλίου, καθώς και στους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15-09-2023.

Ημερομηνία:

15/09/2021 - 15/09/2023

Τόπος:

  • Πήλιο, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​​​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις