Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση του διακόσμου», της Πράξης «Αποκατάσταση Θεάτρου ‘Απόλλων’ Πατρών με τη λειτουργική επανάχρηση του»

ESPA.png


Το θέατρο Απόλλων θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1872. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αστική κοινωνία της Πάτρας. Τα σχέδια ανατέθηκαν στον Ερνέστο Τσίλερ και φυλάσσονται ακόμα σήμερα στην δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών. Κατασκευάστηκε ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα. Είναι η μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και φιλοξενεί συναυλίες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η έκταση διατήρησης του αρχικού διακόσμου στο εσωτερικό του Θεάτρου δεν είναι γνωστή, εξαιτίας των επάλληλων επισκευών στους χώρους. Στοιχεία για το διάκοσμο εσωτερικά θα αναζητηθούν στους τοίχους και τις οροφές, στα μεταλλικά στοιχεία, στα ξύλινα και ξυλόγλυπτα στοιχεία, καθώς και στα λίθινα στοιχεία στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Το υποέργο αφορά ακριβώς στη διερεύνηση και τεκμηρίωση του συνόλου του διακόσμου του θεάτρου, καθώς και στην εφαρμογή εργασιών συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας του.

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση του συνόλου του διακόσμου, ώστε το θέατρο «Απόλλων» να επαναχρησιμοποιηθεί ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης, καθώς και ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η συνεισφορά στην προστασία και ανάδειξη ενός χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟΑ μνημείου που θα εξυπηρετεί δημοτικούς, δημόσιους και πολιτιστικούς σκοπούς. Παράλληλα θα αποδοθεί το μνημείο στους επισκέπτες του, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΑμεΑ, ενώ θα έχει διασφαλιστεί η προστασία και διατήρησή του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 850.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2023.

Ημερομηνία:

01/09/2021 - 31/12/2023

Τόπος:

  • Πάτρα, Αχαΐας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Ιωάννης Χάσκαρης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr​

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις