Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ι. Μονής Αγ. Ιωάννη Βομβοκούς, Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», της Πράξης «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ, ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ESPA.png


Ο Ι. Ναός του Αγίου Ιωάννη αποτελεί το καθολικό της Μονής του Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Β.Δ. της πόλης της Ναυπάκτου και έχει την προσωνυμία ¨Βομβοκού¨ από τον ομώνυμο οικισμό. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς τετρακιόνιου ναού με τρούλλο και νάρθηκα στα δυτικά, με πλάγιους χορούς, στη νότια και βόρεια πλευρά, (Αθωνικός τύπος), και έχει διατηρήσει την αρχική του μορφή χωρίς δραστικές μεταγενέστερες επεμβάσεις. Η ανοικοδόμησή του χρονολογείται το 1695 και η εικονογράφηση τοποθετείται στα τέλη του 17ου αρχές 18ου αι.

Στο εσωτερικό του Καθολικού της Μονής οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες οι οποίες δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Για την συντήρηση και αποκατάσταση τους θα πραγματοποιηθούν:

•             Προληπτικές επεμβάσεις όπου απαιτούνται

•             Διερευνητικές εργασίες συντήρησης

•             Καταγραφή μικροκλίματος πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών

•             Συστηματικές εργασίες συντήρησης

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση και απόδοση του διακόσμου της Μονής πλήρως αποκαταστημένο στο κοινό, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η συνεισφορά ώστε να αποδοθεί ένα σημαντικό μνημείο στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα στους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς και στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 380.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 29-12-2023.

Ημερομηνία:

01/06/2021 - 29/12/2023

Τόπος:

  • Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Ιωάννης Χάσκαρης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις