Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

ESPA.png


H Ιερά Μονή Αναφωνήτριας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου της Ζακύνθου και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 13ο αιώνα με πολλές επεμβάσεις και ανακατασκευές. Ο ναός σώζει τοιχογραφίες από την πρώτη οικοδομική του φάση και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αι. πιθανόν από την ανακαίνιση της το 1669. Η Ιερά Μονή αποτελεί σημαντικό μνημείο του νησιού και έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ιερό, τα τόξα και τα μέτωπα των τόξων, αλλά και τμηματικά στους πεσσούς και τους τοίχους.

Ο στόχος του έργου είναι να παραδοθούν συντηρημένες οι τοιχογραφίες της Μονής, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι να αποδοθεί ένα σημαντικό μνημείο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και η Μονή να λειτουργήσει υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης Ζακύνθου, ως επισκέψιμη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πράξη ανέρχεται στο ποσό των 140.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-10-2021.

Ημερομηνία:

01/09/2020 - 31/10/2021

Τόπος:

  • Ζάκυνθος, Ζακύνθου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Ιωάννης Χάσκαρης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις