Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ» του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΜΦΙΣΣΗΣ»

ESPA.png


O Μητροπολιτικός ναός της Άμφισσας, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στο κέντρο της Άμφισσας και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης. Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός κτίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1859-1869 και οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία έχει διασωθεί, στο βόρειο εξωτερικό χώρο του ναού, το σταυρόσχημο βαπτιστήριο με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/ΚΗΡ/36302/1097/8-8-2000 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1080Β'/31-8-2000 χαρακτηρίστηκε ως κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.

Ο εσωτερικός τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού είναι έργο των ετών 1927-1932, του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στον κόσμο τοιχογραφίας ζωγραφισμένης με την τεχνική της ξηρογραφίας; αντί της τεχνικής της νωπογραφίας. Οι τοιχογραφίες θεωρούνται σταθμός στην εξέλιξη της μεταβυζαντινής αγιογραφίας.

Στο πλαίσιο του υποέργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αισθητικής αποκατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου που αφορούν σε προκαταρκτικές εργασίες συντήρησης σωστικού χαρακτήρα, κατά την διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών, παρακολούθηση των αναστηλωτικών επεμβάσεων και επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης. Στο πλαίσιο του υποέργου θα τοποθετηθεί κλιματολογικός σταθμός για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του μνημείου.

Ο στόχος του υποέργου είναι να παραδοθούν οι τοιχογραφίες του ναού πλήρως συντηρημένες και αποκατεστημένες, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι το υποέργο να συμβάλει στη λειτουργία του ναού ως επισκέψιμος μητροπολιτικός ναός. Παράλληλα θα αποδοθεί ένα σημαντικό μνημείο στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πράξη ανέρχεται στο ποσό των 670.150,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31-12-2021.

Ημερομηνία:

30/01/2017 - 31/12/2021

Τόπος:

  • Αμφισσα, Φωκίδος

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Ιωάννης Ματαράγκας, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Χρήστος Σοφόπουλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr​

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις