Αρχαιότητες της Αρκαδίας ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μουσείο του Λούβρου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του επιταχυντή Accélérateur Grand Louvre d'analyse élémentaire (AGLAE) στο Center for Research and Restoration of Museums of France για ερευνητικούς σκοπούς.
Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με το εργαστήριο φασματομετρίας φθορισμού ακτίνων Χ (X-ray Fluorescence, XRF) του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης στις εγκαταστάσεις του Λούβρου για μελέτη 18 τμήματα φύλλων χρυσού προερχόμενα από ανασκαφή προϊστορικού νεκροταφείου στο Παλαιόκαστρο Αρκαδίας. Στόχος της αναλυτικής μελέτης είναι να συμβάλει στην διερεύνηση και καλύτερη κατανόηση των πηγών προέλευσης του Μυκηναϊκού χρυσού μέσω της συστηματικής χαρτογράφησης της χημικής σύστασης χρυσών αντικειμένων από διαφορετικά Μυκηναϊκά ταφικά σύνολα και της δημιουργίας μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων. Ο Λούβρος του Παρισιού είναι το μόνο μουσείο στον κόσμο που διαθέτει στο υπόγειό του τον δικό του μικρό επιταχυντή, για χρήση αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στην έρευνα κινητών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διάφορα έργα τέχνης μεταφέρονται εκεί για ανάλυση, μεταξύ άλλων για να αποκαλυφθεί αν είναι γνήσια, από ποια υλικά κατασκευάσθηκαν και πόσο παλιά είναι.
Επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας είναι ο Δρ. Ανδρέας Γερμανός Καρύδας, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Τη συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά των αρχαίων συντόνισε η συντηρήτρια της ΕΦΑ Αρκαδίας Νικολέττα Κανέλλα Κλαδούρη, η οποία είναι και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Τα έξοδα της αποστολής και των αναλύσεων καλύφθηκαν από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPERION CH (http://www.iperionch.eu/about/).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και τον δρα. Α.Γ. Καρύδα για τη δημιουργική συνεργασία καθώς και τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τη συνδρομή της στη διοικητική διαδικασία που αφορά στην προσωρινή άδεια εξαγωγής αρχαίων για ερευνητικούς σκοπούς. Τα αρχαία εκτίθενται και πάλι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.
Λεζάντες φωτογραφιών:
Φωτ. 1-2 Τμήματα φύλλων χρυσού από το προϊστορικό νεκροταφείο στο Παλαιόκαστρο Αρκαδίας
Φωτ. 3 Η ερευνητική ομάδα στις εγκαταστάσεις του επιταχυντή AGLAE στο Μουσείο του Λούβρου
Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος
Center for Research and Restoration of Museums of France