Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη με τίτλο «Νέα Ερείπια».

​ΝΕΑ ΕΡΕΙΠΙΑ

 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

(Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 74, 721 00 Άγιος Νικόλαος)

 7 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2019

 Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου​

Η έκθεση φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη «Νέα Ερείπια» εγκαινιάζεται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 20:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.  

Κατάτα εγκαίνια, ο επιμελητής του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παπαιωάννου, θα παρουσιάσει στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, τηφωτογραφική πορεία του Αβραάμ Παυλίδη.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο, με κείμενο του Ηρακλή Παπαϊωάννου. 

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ο Αβραάμ Παυλίδης ξεκίνησε να φωτογραφίζει εσωτερικούς χώρους, αθέατους μικρόκοσμους από τα σωθικά της ελληνικής επαρχίας. Η διεισδυτική ματιά του επέμεινε με αυθεντικότητα στη θεματική της εγκατάλειψης, ως ευλαβικό προσκύνημα των ερειπίων που αφήνουν πίσω τους η ζωή που σβήνει και η νεωτερικότητα που ελαύνει, σε μια εποχή που η γυαλιστερή θωριά του διαρκώς καινούργιου θάμπωνε το βλέμμα. Μετά το 2010, και ενώ η χώρα είχε εισέλθει απότομα στα άπατα νερά της κρίσης, στράφηκε σε παρατημένες εγκαταστάσεις της βιομηχανικής κοινωνίας που παρήγαγε μαζικά προϊόντα και συμπεριφορές, όπως εργοστάσια, στρατόπεδα, ξενοδοχεία, ψυχιατρεία.

 Το έργο του στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες: ο πρώτος είναι το ντοκουμέντο που παρέμεινε ισχυρό θεμέλιο της φωτογραφίας παρά την θεωρητική κριτική που δέχτηκε. Ο δεύτερος είναι η θητεία στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και η χαμηλόφωνη μαθητεία στη ζωγραφική, μέσα από τη γνωριμία με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον θαυμασμό από νεαρή ηλικία για το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου. Οι δυο τους σφράγισαν το έργο του, επιτρέποντάς του να συναιρεί το δημώδες με το μοντέρνο, το φωτογραφικό με το ζωγραφικό.

 Ο Παυλίδης γίνεται παρατηρητής των ερειπίων που γεννά ο οξύς ανταγωνισμός, η αυξανόμενη ταχύτητα, η υπόκωφη βία της προόδου, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα με το διαρκές κίνητρο να αντικρίσει μια εικόνα που δεν έχει ξαναδεί, μέσα από μια ιδιαίτερη παραδοξότητα: ότι εκτιμά τις αρετές της παράδοσης, ενώ συγχρόνως αναζητά διαρκώς νέες εικόνες στις στάχτες της, μέσα σε νέα ερείπια. Ίσως η αινιγματική αυτή αντίφαση να συνιστά το δακτυλικό αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής. Και ο Παυλίδης μοιάζει να έλκεται ακαταμάχητα από τις αινιγματικές αντιφάσεις και τα επιμελώς κρυμμένα μυστικά.

Ημερομηνία:

07/09/2019 - 07/09/2019

Ώρα Έναρξης:

20:00

Τόπος:

  • Αγιος Νικόλαος, Λασιθίου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Πληροφορίες: κα Κλειώ Ζερβάκη

Τηλ.: 28410 22462/28361/90511 - εσωτ. 117.

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Διάρκεια έκθεσης

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έως και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

 Ωράριο λειτουργίας

Από Δευτέρα έως και Κυριακή: 08:30-15:00

Τρίτη: κλειστά

 Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό​.

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις