Σε απόσταση ενάμιση περίπου χιλιομέτρου δυτικά του οικισμού Λαχανά και σε υψόμετρο εξακοσίων πενήντα μέτρων κείται η θέση «Παλαιόκαστρο», στο απώτατο βόρειο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το ύψωμα του Παλαιοκάστρου ξεχωρίζει για τη διαχρονικά υψηλή αμυντική του σημασία, καθώς στα δυτικά του διέρχεται κύρια αρτηρία πρόσβασης στα υψίπεδα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και στις Σέρρες. Η επιφανειακή έρευνα της θέσης κατέστησε σαφή την ύπαρξη ενός σημαντικού, αταύτιστου προς το παρόν πολίσματος, μεταξύ της Κρηστωνίας και της Βισαλτίας.
Ο περίβολος του κάστρου, με σχήμα περίπου ελλειψοειδές και το μεγάλο άξονα στην κατεύθυνση Α-Δ, έχει δύο κατασκευαστικές φάσεις. Πλην των υπολειμμάτων του τείχους, η μόνη ιστάμενη σήμερα κατασκευή επισημαίνεται στο πλάτωμα της κορυφής της ακρόπολης, όπου βρισκόταν ναός, αφιερωμένος ίσως στην Θεοτόκο, σύμφωνα με τοπική παράδοση της Ξυλόπολης (Λιγκόβανης). Χαμηλότερα, το μεγαλύτερο μέρος του λόφου, ακόμη και το εντός της οχύρωσης τμήμα του πλατώματος είναι κατανεμημένο σε ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα οι επιφανειακές αρόσεις να έχουν προκαλέσει καταστροφή και διατάραξη των επιχώσεων. Κατά σημεία διακρίνονται λιθοσωροί χαλασμάτων, ενώ αφθονούν και τα θραύσματα αποθηκευτικών πίθων.
H περισυλλογή κεραμικής απέδωσε όστρακα Εποχής Σιδήρου, καθώς και τοπική λεπτή γκρίζα κεραμική αρχαϊκών χρόνων, που όμοιά της έχει βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Βρέθηκαν, επίσης, τοπική κεραμική κλασσικών μάλλον χρόνων, ένα υφαντικό βάρος και μία πήλινη κολουροπυραμοειδή αγνύθα, της ιδίας εποχής.