Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό": Ομιλία στο ΑΜΘ του Ι. Καραπαναγιώτη με θέμα «Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων. Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό υπό τον τίτλο «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό». Η μελέτη αρχαιοτήτων με τη συμβολή των φυσικών επιστημών.

Διακεκριμένοι φυσικοί επιστήμονες (χημικοί, φυσικοί, μηχανικοί, γεωλόγοι, βιολόγοι κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μελέτη αρχαιοτήτων, κειμηλίων και πολιτισμικού υλικού γενικότερα και θα μας παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στόχος είναι να καταδείξουμε τη συνεισφορά των φυσικών επιστημών στην καλύτερη κατανόηση υλικών, τεχνολογιών και μηχανισμών του παρελθόντος και έτσι να προσεγγίσουμε με έναν ακόμη τρόπο τις αρχαίες κοινωνίες.

Η έναρξη του κύκλου ομιλιών θα γίνει τ​ην Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις ​12:30,  με την παρουσίαση του Αναπληρωτή Καθηγητή – Χημικού Μηχανικού Ιωάννη Καραπαναγιώτη με τίτλο «Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων. Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους».

Ο ομιλητής θα περιγράψει τη συμβολή των φυσικών επιστημών στη μελέτη της πορφύρας και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντας νέα σημαντικά στοιχεία που κατ​​αρρίπτουν τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία της.

 Είσοδος ελεύθερη

Ημερομηνία:

26/06/2019 - 26/06/2019

Ώρα Έναρξης:

12:30

Τόπος:

  • Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Θέμα:

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, Αρχαιότητες

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​"Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό": Ομιλία στο ΑΜΘ​ του Ι. Καραπαναγιώτη με θέμα «Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων. Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους»​

Χώρος: ​Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

Ημερ/νία: 23 Ιουνίου 2019

Ώρα: 12:30

Συνδιοργάνωση: ΑΜΘ και Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Είσοδος ελεύθερη. 

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις