Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ημερίδα με θέμα «Επιστήμη Χωρικών Δεδομένων, Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Μουσείο Ακρόπολης 14.6.2019

Στο πλαίσιο πενταετούς (2015-2019) ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών / Vrije Universiteit Amsterdam, που αφορά στο αρχαιολογικό απόθεμα της περιοχής της Καρύστου και χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό των Κάτω Χωρών για την Επιστημονική Έρευνα  (NWO), οργανώνεται από τους συνδιευθυντές της έρευνας, Δρ Παρή Καλαμαρά και καθηγητή Jan Paul Crielaard, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Επιστήμη Χωρικών Δεδομένων, Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστήμη των Χωρικών Δεδομένων έχει αναπτυχθεί ταχέως και παρήγαγε μία σειρά μεθόδων για την αποτύπωση, την οπτικοποίηση, την προσομοίωση και την ανάλυση του κόσμου που μας περιβάλλει. Εφαρμόζεται, επίσης, όλο και περισσότερο στον κόσμο του παρελθόντος. Στην αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει επανάσταση στην κατανόηση της παλαιότερης χωρικής δυναμικής. Στη διαχείριση της κληρονομιάς, οι μέθοδοι της επιστήμης των Χωρικών Δεδομένων έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία για την οπτικοποίηση και τη μετάδοση στους ποικίλους ενδιαφερόμενους αξιών ενσωματωμένων στην πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος, λοιπόν, της παρούσας ημερίδας είναι να συζητηθούν οι προηγούμενες και οι μελλοντικές εφαρμογές των εργαλείων της επιστήμης των Χωρικών Δεδομένων, όπως το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) και η τηλεπισκόπηση, οι μέθοδοι προσομοίωσης και απόδοσης παλαιότερων πραγματικοτήτων, αλλά και εργαλεία που μας βοηθούν να οπτικοποιήσουμε, να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε στοιχεία και αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς ή να προωθήσουμε την ευχερή ανταλλαγή γνώσεων. Με αυτή την αφορμή, θα επισημανθεί ακόμη πώς τα νέα ψηφιακά εργαλεία ενδυναμώνουν το πνεύμα της διάχυσης της γνώσης, το οποίο επηρεάζει τις στρατηγικές μας για την έρευνα και τη δημοσίευση καθώς και τη διαχείριση και την παρουσίαση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρωινή συνεδρίαση θα αφιερωθεί στην παρουσίαση της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προαναφερθέντος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται στη νότια Εύβοια. Η πλατφόρμα, συνδυάζοντας έναν τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής με δεδομένα τηλεπισκόπησης και πληροφορίες σχετικά με αρχαιολογικές θέσεις γνωστές από παλαιότερες έρευνες και ανασκαφές, αλλά και άλλες που εντοπίστηκαν κατά την πρόσφατη έρευνα πεδίου, προσφέρει ένα διαδραστικό εργαλείο έρευνας καθώς και εποπτείας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης, θα παρουσιαστούν παλαιότερα και τρέχοντα ψηφιακά έργα που συνδέονται με τη Μάνη, την Κορινθία, τα ελληνικά νησιά αλλά και τη Via Appia στη Ρώμη, καθώς και πρόσφατα δεδομένα για το Ελληνικό Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα –οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα– και η αφίσα της εκδήλωσης.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

14/06/2019 - 14/06/2019

Ώρα Έναρξης:

10.00

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση, Έρευνα (γενικά), Αρχαιολογικοί χώροι

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Μουσείο Ακρόπολης, 14 Ιουνίου 2019, ώρα 10.00 – 17.00.

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις