«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»
Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2019, έχει επιλεγεί το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».
Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις ημέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχει τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, διοργανώνει στα Μουσεία αρμοδιότητάς της τις παρακάτω δράσεις:
- «Ξετυλίγοντας τον μίτο της … Αράχνης»
Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας: Τετάρτη 15 Μαΐου, ώρα 10: 00 -12:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου: Πέμπτη 16 Μαΐου, ώρα 10: 00 -12:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα: Παρασκευή 17 Μαΐου ώρα 10: 00 -12:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία μιας σημαντικής οικοτεχνικής δραστηριότητας, της υφαντικής, η γένεση της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και θα έρθουν σε επαφή με τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού, τον αρχαίο αργαλειό και τα βοηθητικά μέρη αυτού, ενώ, στο εργαστήρι που θα ακολουθήσει, θα βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας του δικού τους υφαντού σε τελάρα και σε κάθετους αργαλειούς με βάρη.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας: Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα: 10:30 – 13:00
Εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε οικογένειες και περιλαμβάνει:
- Σύντομη παρουσίαση (Power Point) των αρχαιολογικών καταλοίπων και φιλολογικών πηγών που διαμορφώνουν τις γνώσεις μας για την υφαντική τέχνη και θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου με τίτλο «Άρτεμις Χρυσηλάκατος»
- Δραματοποιημένη αφήγηση του μύθου της Αθηνάς και της Αράχνης
- Βιωματικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία μιας σημαντικής οικοτεχνικής δραστηριότητας, η γένεση της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και θα έρθουν σε επαφή με τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού, τους τύπους των αρχαίων αργαλειών, καθώς και τα βοηθητικά νηματουργικά και υφαντικά εργαλεία
- Εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά:
- Για ενήλικες: Δράση πειραματικής αρχαιολογίας που θα αφορά στις διαδοχικές διαδικασίες παραγωγής (εγχειρηματική αλυσίδα) υφασμάτων σε διάφορες εποχές. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη διαπλοκή των νημάτων σε αργαλειούς μέσης και σε τελάρο (τεχνική δικτυωτού– είδος πλέξης με χαρακτηριστικό τη μία κατεύθυνση κλωστών).
- Για παιδιά: Πηλοπλαστική αντικειμένων εμπνευσμένων από την υφαντική τέχνη (αγνύθες, σφονδύλια γνεσίματος), ενώ θα μπορούν να υφάνουν τις δικές τους δημιουργίες σε αυτοσχέδιους αργαλειούς
Συνεργαζόμενοι φορείς :
- Δρ. Καλλιόπη Σαρρή, ανεξάρτητη ερευνήτρια, συνεργάτης του Centre for Textile Research, University of Copenhagen
- Σύλλογος Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης «Ηλακάτειαι»